De Ochtend
KRO-NCRV

Huisarts geeft natuur op recept: zowel natuur als muziek maakt rustiger

foto: Pixabay
  1. Klassiekchevron right
  2. Huisarts geeft natuur op recept: zowel natuur als muziek maakt rustiger

Voor veel mensen helpt klassieke muziek om tot rust te komen. Maar ook de natuur geeft rust en zorgt zelfs voor een betere gezondheid, zo blijkt uit onderzoek. Huisarts Hans Peter Jung uit Afferdem weet dat uit eigen ervaring. Hij stuurt zijn patiënten zelfs de natuur in. ‘Natuur op recept’ noemt hij dat.

10 juni Natuur op recept De Ochtend

Natuur op recept

Tijdens zijn spreekuur kijkt Jung voortdurend of de natuur mensen kan helpen om gezonder te worden. "Het is een knipoog om mensen in plaats van een pil iets andesr te laten doen wat ze gezonder maakt", vertelt hij.

Vormen in natuur en muziek

"Wat ik vaak bespreek met mensen is: ga naar buiten, maak gebruik van de natuur, ga bewegen, doe iets met voeding. En dan leg ik uit waarom natuur belangrijk is voor de gezondheid", zegt Jung.

Bewegen helpt maar en zitten op een bankje is ook al heel erg waardevol. Sterker nog: "Al kijk je alleen naar natuur, dan zie je al positieve gezondheidseffecten." Dat komt omdat de natuur vaak fractale vormen heeft. Dat komt in muziek ook vaak terug, legt Jung uit. "Dat zijn vormen die niet hoekig zijn maar rond en telkens variaties tonen. Dat zorgt ervoor dat mensen rustiger worden."

Powerbank

"Maar de effecten worden groter als je in de natuur gaat bewegen", vertelt Jung. Hij ziet de natuur als een soort powerbank. "Als we veel stress hebben dan zorgt de natuur ervoor dat we ons weer kunnen opladen. Als je buiten bent, zakt de bloeddruk, wordt het hart rustiger en maak je minder van het stresshormoon cortisol aan. Waardoor je ook echt een beter imuumsysteem krijgt."

Betere suikerinstelling door wandelen

"We zijn samen met mensen die suikerziekte hebben - en een natuurgids - samen gaan wandelen in de natuur." En dat deed wonderen, vertelt Jung. "Als je dat regelmatig doet, dan krijgen mensen echt een betere suikerinstelling en een lager gewicht."

Eerder naar huis na operatie

Er zijn volgens Jung meer voorbeelden te noemen dat de natuur echt helpt voor je gezondheid. Zo is er onderzoek gedaan in een ziekenhuis naar dit effect. Een deel van de mensen die een galblaasoperatie moesten ondergaan en moesten herstellen, had een kamer met uitzicht naar buiten. En wat bleek, zij konden gemiddeld twee dagen eerder met ontslag, omdat ze sneller herstelden. Uit dit onderzoek bleek dat zelfs een foto van de natuur al kan helpen.

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol, Hans Smit of Pieter van Nes houdt je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7:00 uur tot 9:00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie