De Ochtend
KRO-NCRV

Wat is het geheim achter het succes van de Efteling?

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Wat is het geheim achter het succes van de Efteling?

En ze leefden nog lang en gelukkig✨… Al meer dan 70 jaar bestaat de Efteling, en met succes. Wat is het geheim? Een nieuwe tentoonstelling geeft je een kijkje achter de schermen van dit attractiepark, vertelt Joris Westerink, curator van Het Noordbrabants Museum bij De Ochtend.

Oorsprong de Efteling

Vorig jaar bestond het park 70 jaar, maar de oorsprong van het park gaat nog verder terug in de tijd, vertelt Westerink. "In de jaren '30 is er door twee geestelijken en een lokale voorzitter van de voetbalclub, een rooms-katholiek sport- en wandelpark bedacht en gerealiseerd." Dit had als doel om wat meer sport en ontspanning te bieden aan de arme bevolking. "Het was een gebied waar alleen maar schoenen werden gemaakt en waar het voor de rest toch best wel armoedig was."

Luister hier het hele gesprek terug.

Gouden combinatie

Het sprookjesbos komt in 1952 tot stand. "In een aantal maanden, in een verrassend snel tempo bedenken ze dat", vertelt Westerkink. Peter Reijnders selecteerde sproojes. Reijenders was fotograaf, cineast en uitvinder en dat maakte hem volgens Westerink de perfecte persoon om sprookjes tot leven te laten komen met beweging en muziek. Kunstschilder en tekenaar Anton Pieck, ook geen onbekende, kreeg de opdracht om de vormgeving te doen. "En ja dat blijkt toch een gouden combinatie, waar 70 jaar later nog steeds vormgevers van het huidige park ter rade gaan om nieuwe attracties en nieuwe sprookjes vorm te geven."

foto: ANP

De Tentoonstelling

Westerink dook de archieven en depots in van de Efteling om een selectie te maken van alles wat er in en over de Efteling te vinden is; na 70 jaar is dat veel. "Dat was heel moeilijk. Het was een kwestie van kill your darlings", vertelt hij. "Ik heb geprobeerd een zo afwisselend mogelijke selectie te maken van de originele tekening van Pieck en latere ontwerpers, oud beeldmateriaal, ruimtelijke objecten uit het park, geuren vond ik zelfs, en dan krijg je eigenlijk een heel mooi geheel waar je een verhaal mee kan vertellen." Zo zijn onder andere de eerste krabbels van het sprookjesbos door Peter Reijnders te bewonderen in de tentoonstelling. Je vindt er ook de eerste spiegel van Sneeuwwitje en voorwerpen van het pas gesloten Spookslot. Westerink wil nog wel benadrukken dat ze met de tentoonstelling niet hebben geprobeerd de Efteling na te bouwen, maar een sprookjessfeer is er wel. "De mensen van het ontwerpbureau waar we mee gewerkt hebben, hebben echt hun best gedaan om een kijkje achter de schermen te geven van de Efteling."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De tentoonstelling is tot 21 mei te bewonderen in Het Noordbrabants Museum in Den Bosch.

Meer informatie

Alvast in de sfeer komen? Hieronder kun je urenlang genieten van muziek uit de Efteling.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol, Hans Smit of Pieter van Nes houdt je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7:00 uur tot 9:00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie