De Ochtend
KRO-NCRV

'De aantrekkingskracht van de snaren bij elkaar is betoverend'

foto: Lukasz Rajchert
  1. Klassiekchevron right
  2. 'De aantrekkingskracht van de snaren bij elkaar is betoverend'

Het is een komen en gaan van strijkkwartetten in Amsterdam deze week. Want daar is de Strijkkwartet Biënnale van start gegaan. In totaal zijn er zo’n veertig concerten. Musici en muziek uit alle windstreken, belooft de organisatie. Allemaal met twee violen, een altviool en een cello. Frederike Berntsen is de programmeur van de Strijkkwartet Biënnale en vertelde erover bij De Ochtend.

Frederike Berntsen vertelt over de Strijkkwartet Biënnale bij De Ochtend.

Drie wereldpremières

De organisatie verheugt zich op drie wereldpremières, vertelt Berntsen. Twee ervan worden uitgevoerd door Nederlandse musici: Het Ragazze en het Dudok-kwartet Amsterdam. "Gevierde Nederlandse kwartetten", zegt Berntsen.

'Dit heeft nog nooit iemand meegemaakt

Voor Ragazze schreef Seung-Won Oh een nieuw stuk, Energy in me. "Dat wordt reuze spannend. Alleen al omdat je gewoon noten gaat horen die nog nooit iemand meegemaakt heeft. Dan zit je toch op het puntje van je stoel", zegt Berntsen.

Het Dudok-kwartet Amsterdam speelt nieuwe muziek van Bushra El-Turk: Three tributes. "Daarin schetst zij portretten van vrouwelijke artiesten die in de culturele renaissance van de Arabische wereld rondom het einde van de negentiende eeuw op hun hoogtepunt waren. Dus ook een razend spannend onderwerp", aldus Berntsen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Aantrekkingskracht

Het leuke aan een kwartet is volgens Berntsen dat je er allerlei kanten mee op kunt. "Je kunt het kwartet in een kleine zaal zetten of in een grote zaal. Je kunt het intiem maken of je kunt het groots opblazen en de aantrekkingskracht van de snaren bij elkaar is altijd betoverend."

Nieuw talent

"Als je goed door de programmering heen leest, kom je een stuk of 24 strijkkwartetten tegen en bijna de helft daarvan is jong talent", zegt Berntsen. "Dan hoor je altijd nieuwe klanken."

"Ze zijn natuurlijk altijd al een tijdje bezig, kennen elkaar vaak van het conservatorium en ineens bloeit dat uit. En dan hoor je ze en denk je: wat gebeurt hier?"

Zo kun je onder andere luisteren naar het Leonkoro Kwartet. Dat is volgens Berntsen veelbelovend. Ze hebben al verschillende prijzen gewonnen.

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol, Hans Smit of Pieter van Nes houdt je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7:00 uur tot 9:00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie