De Klassieken
AVROTROS

Kijk All of Bach: Wir glauben all an einen Gott, BWV 680

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Wir glauben all an einen Gott, BWV 680

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Reitze Smits in de Lutherse Kerk in Den Haag.

Voor de orgelprelude van de geloofsbelijdenis liet Bach zich inspireren door de Italiaanse stijl. Hij maakte er een even uitbundige als triomfantelijke triosonate van voor twee manualen en pedaal. Maar de lange koraalmelodie liet Bach voor het grootste gedeelte links liggen. Aan Walters melodie voor Luthers eerste regel, waarop de woorden ‘Wir glauben all an einen Gott’ worden gezongen, had hij meer dan genoeg. Hij kneedde er een jubelend thema van, waarin een verende afsprong een feestelijke slingertje van zestiende noten genereert. Dat materiaal is de basis voor een dansante fuga die de toehoorder verzekert dat het maar om één ding gaat: te geloven.

Lees meer over BWV 680 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie