De Klassieken
AVROTROS

Kijk All of Bach: Aria variata alla maniera italiana, BWV 989

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Aria variata alla maniera italiana, BWV 989

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Lars Ulrik Mortensen in Huis Bartolotti, Amsterdam.

Een van de grootste Italiaanse toetsenisten uit Bachs tijd was Bernardo Pasquini (1637-1710). Ook in Duitsland circuleerde Pasquini’s muziek. Bach woonde en werkte indertijd in Weimar en bestudeerde en kopieerde daar veel Italiaanse muziek. De loopjes in variatie 9 lijken precies op het slot van Pasquini’s toccata.

Lees meer over BWV 989 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is. Elke vrijdag verschijnt er een nieuwe opname.

Ster advertentie
Ster advertentie