De Klassieken
AVROTROS

Klassieke Mysteries: Een true-crimepodcast over klassieke componisten

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Klassieke Mysteries: Een true-crimepodcast over klassieke componisten

Voorspelde Mozart zijn eigen dood? Waarom had Haydn twee schedels? En werd Beethoven vergiftigd? In de AVROTROS en NPO Radio 4-podcastserie Klassieke Mysteries gaat De Klassieken-presentator Ab Nieuwdorp samen met Rebecca van der Weijde op zoek naar de antwoorden op deze geheimzinnige vragen.

Beluister de podcast

Klassieke Mysteries

Klassieke Mysteries

Mozart lijkt in zijn laatste compositie (het Requiem) zijn eigen dood aan te kondigen, Haydns hoofd werd uit zijn graf geroofd en Beethoven overleed onder zeer verdachte omstandigheden. True-crime liefhebber Rebecca van der Weijde (28) komt er na het zien van de film Amadeus achter dat de dood van Mozart en andere grote componisten door mysteries zijn omgeven en gaat op onderzoek uit. Samen met presentator Ab Nieuwdorp reist ze af naar Wenen, de plek waar de componisten Haydn, Beethoven en Mozart allemaal aan hun einde kwamen, om antwoord te krijgen op haar vragen.

Waar Ab alles over de muziek en de componisten vertelt, verklaren andere experts de mysterieuze ziekteverschijnselen van de componisten en de medische gang van zaken in de achttiende en negentiende eeuw. Rebecca spreekt onder anderen met prof. dr. Erik Scherder over frenologie – de leer dat het karakter van een persoon is af te lezen aan de vorm van de schedel. Ook gaat ze naar het Nederlands Forensisch Instituut om het autopsierapport van Beethoven door te nemen en vertelt oogarts Richard Zegers haar alles over de doodsoorzaak van Mozart. Dirigent Jules van Hessen wakkert het mysterie van Mozart aan door een vermoedelijke vijand van de componist te bespreken. In het verhaal van Beethoven zit nog een onverwachtse wending: Rebecca gaat op bezoek bij wijnkenner Ilja Gort, die haar vertelt over de drankcultuur van de negentiende eeuw.

Drie afleveringen, drie componisten en drie mysteries: aan het eind van iedere podcast worden de belangrijkste vragen van Rebecca beantwoord. De muziek van de componisten dient als sfeermaker, soundtrack en rustpunt bij de bloedstollende avonturen. Op avrotros.nl/klassiekemysteries zijn naast de podcasts ook de playlists met alle muziek uit de afleveringen en foto’s van de bezochte locaties in Nederland en Oostenrijk te vinden.

Ster advertentie
Ster advertentie