De Klassieken
AVROTROS

Kijk All of Bach: Komm, Gott, Schöpfer, Heiliger Geist, BWV 667

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Komm, Gott, Schöpfer, Heiliger Geist, BWV 667

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Reitze Smits in de Jacobikerk in Uithuizen.

‘Kom, God de Schepper, Heilige Geest, bezoek het hart van Uw mensen,’ luidt de Luther-vertaling de 9 de-eeuwse hymne Veni creator spiritus. Een ware klassieker voor Pinksteren, die op verschillende plekken opduikt in Bachs oeuvre, onder andere in het Orgelbüchlein (1713-16), dat beginnende kerkmusici inspiratie bood voor het hele kerkelijk jaar. Toen Bach jaren later een nieuwe set koraalvoorspelen voorbereidde, de achttien zogenoemde Leipziger Choräle, greep hij terug naar die vroege versie van Komm, Gott (BWV631). Sterker nog: déze koraalbewerking herneemt het eerdere werk integraal, om vervolgens een nieuwe richting te kiezen, bijna als een variatie.

Lees meer over BWV 667 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie