De Klassieken
AVROTROS

Kijk All of Bach: Prelude en fuga in C groot, BWV 547

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Prelude en fuga in C groot, BWV 547

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Leo van Doeselaar in de Waalse Kerk, Amsterdam.

Bach speelt in dit stuk met beweging en stilstand. De 9/8 maatsoort van de Prelude roept bijna vanzelf een wiegende beweging op, in de eerste maat onderstreept met de duidelijke opdeling in drie groepjes van drie noten. Bijna als een processie die de kerk binnenschrijdt. Bach speelt ook met stilstand. Tegen het eind van de Prelude klinken lange stilstaande noten in het pedaal en op zeker moment lijkt de beweging haperend stil te komen staan in een reeks akkoorden die harmonisch uit de bocht vliegen. Ook in de Fuga onderbreekt Bach strategisch de gaande beweging. Precies wanneer het eind al in zicht lijkt, maakt het hart een sprong als onverwacht het pedaal alsnog inzet! Zo komen ook de voeten van organist Leo van Doeselaar weer in beweging.

Lees meer over BWV 140 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie