De Klassieken
AVROTROS

Guilty Pleasures 2023

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Guilty Pleasures 2023

Vrijdag 27 januari 2023 was het swingen en dansen in de studio van De Klassieken op NPO Klassiek. Deze ochtend stond het AVROTROS-programma namelijk volledig in het teken van Guilty Pleasures. James Last, Emerson, Lake & Palmer, Berdien Stenberg, Thijs van Leer, Louis van Dijk, Tom Parker en Chris Hinze maken voor een ochtend de dienst uit. Ab Nieuwdorp brengt een ode aan de artiesten die bij velen de liefde voor klassieke muziek hebben aangewakkerd. Het was echt ongegeneerd genieten van populaire bewerkingen van klassieke muziekstukken! Luister de uitzending hier terug:

De Klassieken - Guilty Pleasures

Klassiek meets pop

De muziek die deze ochtend op NPO Klassiek klonk, zou je er niet verwachten... Daarom kwam Bart Arens van het NPO Radio 2-programma 'Aan de Slag!' verhaal halen. Waarom klinkt er pop op NPO Klassiek?! Wat heeft Bart met klassieke muziek & zou hij ook een 'guilty pleasure' hebben? Luister het fragment hier terug:

Bart Arens & Ab Nieuwdorp zendden tegelijkertijd uit op NPO Radio 2 & NPO Klassiek

Ekseption

Deze editie van de Guilty Pleasures had bijzonder veel aandacht voor de symfonische rockgroep Ekseption. Drummer Pieter Voogt was te gast in de studio om samen met Ab & de luisteraars herinneringen op te halen aan die glorietijd in de jaren '70. Pieter was van 1973 tot 1975 maakt hij deel uit van Ekseption. Samen met o.a. Rick van der Linden [piano/orgel] en Rein van den Broek [trompet] werden 3 albums opgenomen: Trinity, Bingo en Mind Mirror. Met Ekseption deed hij vele zeer succesvolle concerten op internationale podia in Europa (o.a. Berliner Philharmoniker) en Canada, plus tv-specials in Nederland, Duitsland en Canada. Luister hier naar één van de interviews met Pieter Voogt:

Interview met Pieter Voogt (drummer Ekseption)

Speciaal voor deze uitzending heeft Ab ook een bezoek gebracht aan Ekseption-lid van het eerste uur: saxofonist Dick Remelink. Van 1970 tot en met 1972 maakte Dick de grootste succesjaren van Ekseption mee. Wat een verhalen & wat een muzikant. Luister hier naar het interview:

Over Guilty Pleasures

De namen van grote componisten als Bach, Beethoven en Brahms zijn alom bekend, maar vele luisteraars hebben ongemerkt voor het eerst met deze grootheden kennis gemaakt. Popnummers die de hitlijsten bestormden maakten namelijk dankbaar gebruik van de pakkende melodielijnen. De Guilty Pleasures-lijst is een feest van herkenning, ontdekking, nostalgie en verbinding. De lijst staat vol met populaire bewerkingen van bekende klassieke muziek: Van Ekseption en Kajem tot Dorus en James Last. Het is een ode aan artiesten die de liefde voor klassieke muziek bij grote groepen aanwakkerden én aan hun klassieke inspiratiebronnen.

Quote

Rokkostuum uit en discopak aan! Lekker losgaan op popnummers die hun basis hebben in de klassieke muziek. Hoe mooi is dat?!

Ab Nieuwdorp

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nog even nagenieten?!

In 2020 was er al een geslaagde editie van Guilty Pleasures. Berdien Stenberg was co-presentatrice en bracht samen met Ab Nieuwdorp toen ook een ode aan de artiesten die bij velen de liefde voor klassieke muziek hebben aangewakkerd. Luister die uitzending hier terug of luister naar de Guilty Pleasures Spotify-lijst!

De Klassieken Guilty Pleasures Special

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie