De Klassieken
AVROTROS

Kijk All of Bach: Prelude en fuga in b klein, BWV 544

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Prelude en fuga in b klein, BWV 544

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Elske te Lindert in de Bovenkerk in Kampen.

De kans is groot dat Bach dit imposante stuk voor het eerst speelde in de Pauluskerk in Leipzig. Op 17 oktober 1727 hield de universiteit er een treurdienst voor de pas overleden Christiane Eberhardine de Sterke. Zij was keurvorstin van Saksen en koningin van Polen. Bach schreef voor deze gelegenheid ‘treurmuziek in Italiaanse stijl’: de cantate Lass, Fürstin, lass noch einen Strahl, BWV 198. Tijdens de plechtigheid speelde Bach zelf orgel. Hij opende met een prelude en sloot af met een fuga en hoewel niemand het kan bewijzen, lijkt het heel goed mogelijk dat dat dit stuk was. Het ademt dezelfde sfeer als de treurmuziek en heeft dezelfde toonsoort; b klein. In die tijd werd b klein omschreven als bizar, lusteloos en melancholisch. En Bach gebruikte het vaker voor imposante en treurige gelegenheden, zoals bijvoorbeeld in de aria ‘Erbarme dich’ uit de Matthäus-Passion.

Lees meer over BWV 544 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie