De Klassieken
AVROTROS

Kijk All of Bach: Fuga in a klein, BWV 947

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Fuga in a klein, BWV 947

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Aline Zylberajch in het Huis Bartolotti in Amsterdam.

Bachs genie groeide uit zijn buitengewoon muzikale familie en hun uitgebreide muziekcollectie, waar allerlei prikkelende invloeden lonkten, zoals de nieuwste Italiaanse concerti grossi en vioolconcerten in de stijl van Vivaldi. Bachs jeugdwerken zijn echter moeilijk te dateren: omdat zijn stijl nog druk in ontwikkeling was, lijken sommige stukken meer ‘Bach’ dan andere, en bovendien ontbreekt vaak een degelijke bron.

Zo ook met deze onderhoudende Fuga in a klein, die pas in 1847 in beeld kwam. Nog verdachter dan die late datum is de simpele opbouw en het gebrek aan raffinement naarmate de fuga vordert. Zo schrijft David Schulenberg in zijn imposante overzichtswerk The Keyboard Music of J.S. Bach dat ‘de componist blijk gaf van vaardigheid zonder verbeelding, met twee bijna letterlijke herhalingen, iets dat in geen enkele fuga voorkomt die aan Bach kan worden toegeschreven. Dit werk bevat zelfs vrijwel niets dat lijkt op muziek die we kennen als zijnde van Bach.’

Lees meer over BWV 947 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie