De Klassieken
AVROTROS

Kijk All of Bach: Nun danket alle Gott, BWV 657

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Nun danket alle Gott, BWV 657

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Peter Kofler in de Jacobikerk in Uithuizen.

Wellicht voelde Bach dat hij tegen het einde van zijn leven muzikaal alleen kwam te staan. Terwijl zijn zonen nieuwe stilistische wegen insloegen, kon vader Sebastian niet verder gaan. Hij voerde de barok tot het uiterste. Als ultieme barokcomponist leunde hij op een erfenis van eeuwen, reikend van renaissancecomponisten die volgens een uitgekiend systeem meerstemmige muziek begonnen te schrijven, over de orgelscholen van Sweelinck, Buxtehude en anderen, tot de meest actuele invloeden uit Duitsland en (veel) verder. Er was geen stijl die Bach zich niet op een of andere manier eigen had gemaakt.

Deze eerder traditionele koraalbewerking van Nun danket alle Gott uit Bachs jeugd laat horen wat een zorgvuldige erfgenaam hij was. Op de manier van de oude meesters wordt elke koraalinzet in de drie onderstemmen voorbereid door de melodie ritmisch te manipuleren en te versieren. Zo creëert Bach acht keurige pakketjes van zogenaamde ‘voorimitatie’ met het koraal als juichend sluitstuk.

Lees meer over BWV 657 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie