De Klassieken
AVROTROS

Controverse rondom film over vrouwelijke dirigent

foto: Focus Features
  1. Klassiekchevron right
  2. Controverse rondom film over vrouwelijke dirigent

Op het 79ste Filmfestival van Venetië ging de film Tár in première, waarin actrice Cate Blanchett de fictieve componist en dirigent Lydia Tár vertolkt. Op de 80ste Golden Globes -itreiking van 10 januari 2023 was Tár genomineerd voor verschillende prijzen en ging Cate Blanchett naar huis met de titel 'Best Performance'. Maar dirigent Marin Alsop is, op zijn zachtst gezegd, kritisch.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lydia Tár

Tár vertelt het verhaal van Lydia Tár, een fictieve componist en dirigent: de grootste en allereerste vrouwelijke dirigent van een groot Duits orkest. Maar Lydia dirigeert niet alleen, ze manipuleert. Als pionier loopt ze voorop in de door mannen gedomineerde klassieke muziekindustrie. Maar haar professionele façade brokkelt langzaam af en onthult haar donkere geheimen en de verraderlijke, bijtende aard van macht.

Lovende reacties

De film werd positief ontvangen op het 79ste Filmfestival van Venetië in september 2022, waar actrice Cate Blanchett direct een Award in ontvangst mocht nemen voor 'Beste Actrice'. Door Vanity Fair, The Hollywood Reporter en Variety wordt Tár zelfs de beste film van 2022 genoemd! Op de 80ste Golden Globes uitreiking van 10 januari 2023 nam Cate Blanchett de titel 'Best Performance' mee naar huis en werd de film genomineerd voor 'Best Motion Picture' en 'Best Screenplay'.

foto: Adriane White

Marin Alsop

Kritiek van Marin Alsop

Maar de reacties zijn niet uitsluitend lovend. De Amerikaanse dirigente Marin Alsop noemt de film Tár een "belediging" in een interview met Alexandra Coughlin in The Times:

"Dat je de kans krijgt om een vrouw in die rol te portretteren en er dan voor kiest om haar als een tiran weg te zetten - dat vind ik hartverscheurend. Ik denk dat alle vrouwen en feministen zich zouden moeten opwinden over de manier waarop de vrouwelijke dirigent in deze film wordt weggezet, want het gaat niet écht om vrouwelijke dirigenten, hè? Het gaat om vrouwen als leiders in onze maatschappij. 'Kunnen we ze vertrouwen? Kunnen ze die rol wel dragen?" aldus Alsop.

Volgens Alsop is de uitdaging voor vrouwelijke dirigenten om een plek te bemachtigen aan de top al groot genoeg, zonder de negatieve beeldvorming van de film Tár.

Quote

Ik denk dat, terwijl we een hoop verwachten van mannelijke dirigenten, we een hoop meer verwachten van vrouwelijke dirigentes.

Marin Alsop in de serie 'Vrouwen op de bok'

Documentaire Vrouwen op de bok

Marin Alsop komt uitgebreid aan het woord in de AVROTROS-serie Vrouwen op de bok over het belang van (positieve) rolmodellen. Nog geen acht procent van de professionele symfonieorkesten ter wereld staat onder leiding van een vrouwelijke chef-dirigent. In drie afleveringen wordt aan het licht gebracht wat het in de huidige tijd betekent om een 'maestra' te zijn. En wat is er nodig om de kloof tussen mannelijke en vrouwelijke dirigenten te dichten? Rolmodellen spelen een belangrijke rol om het stereotype beeld van de dirigent te veranderen.

Video niet beschikbaar

Bekijk de serie Vrouwen op de bok op NPO Start.

Meer over Vrouwen op de bok

Ster advertentie
Ster advertentie