Opium Atelier
AVROTROS

Emma Boomkamp

  1. Klassiekchevron right
  2. Emma Boomkamp

Even voorstellen
Emma Gavaldon van Leeuwen Boomkamp. Die lange naam heb ik gekregen van mn Mexicaanse vader en Nederlandse moeder. Ik ben in Nederland opgegroeid en heb economie en bedrijfskunde gestudeerd aan de UvA en Product Design aan de HvA. Na mijn studie ben ik naar Mexico vertrokken om daar te werken als ontwerpster.
In mijn studio in Mexico Stad werk ik met verschillende textiel technieken zoals natuurlijke kleurstoffen en macramé. Daarnaast werk ik samen met ambachtslieden die mijn tapijt en glas ontwerpen tot leven brengen.

Atelierplan
Mijn plan voor deze week in het Opium Atelier is om te kijken naar kunstwerkjes die ik heb gemaakt als kind. Ik hoop overeenkomsten te vinden met het werk dat ik nu maak en ik hoop dat het ook nieuw werk kan inspireren. Daarnaast hoop ik deze week langs het Knitwear Lab te kunnen gaan in Almere om me daar te verdiepen in breitechnieken.

Dag 1 - Maandag 20 januari

Opium Atelier: Emma Boomkamp - Dag 1

Dag 2 - Dinsdag 21 januari

Vandaag wilde ik gebruik maken van het feit dat ik nu eventjes in Nederland op bezoek ben en dat er hier fantastische technische textielbedrijven zijn. In Mexico werk ik met name met wevers en andere ambachtslieden samen, daar heb je niet zo veel van dit soort high-tech textielmachines.

Vanmiddag ben ik langs het Knitwear Lab in Almere gegaan en heb ik daar met Thijs Verhaar gesproken over de mogelijkheid om bij hen een gebreide sjaal of deken te kunnen ontwikkelen.

Ik heb de breimachines gezien en hun kleurrijke voorraad aan garen, en ik heb een groter begrip gekregen over de technische beperkingen van de breimachine. Superleuk! Ik wil graag meer leren over de techniek zodat ik interessantere ontwerpen kan voorstellen. Maar al doende leert men, dus misschien moet ik gewoon beginnen met een eerste ontwerp en vanaf daar verder werken! Ook heb ik een eerste blik geworpen op mn kindertekeningen, daar zal ik morgen meer over vertellen!

Dag 3 - Woensdag 22 januari

Vandaag ben ik eindelijk echt de kindertekeningen in gedoken, die al heel lang in een map op mijn moeders zolder lagen.

Ik ben een paar hele leuke kindertekeningen tegengekomen. De meest interessante is een serie zelfportretten die ik heb gemaakt bij de kleuters. Het is ontzettend bijzonder om te zien hoe de portretten veranderen binnen die twee jaar. Uit de tekeningen blijkt telkens een grotere bewustwording. Aan het begin van de kleuters teken ik mezelf als een soort aardappel met stokjes, en aan het einde van de kleuters teken ik mezelf met een jurk en schoenen, met echte handen én met een strik op mijn hoofd.

Ik heb het romantische idee dat je als kind een bepaald soort ongefilterde expressie en authenticiteit hebt. In mijn studio in Mexico Stad heb ik een foto van een van mijn favoriete kinderschilderijen van engelse drop aan de muur. Ik kijk er vaak naar en het is voor mij een herinnering om te werken vanuit een kinderlijke essentie van vrijheid, plezier en spel. Ik probeer dit gevoel uit te dragen in de dingen die ik maak.

Ik kom net terug uit Parijs van de presentatie van een nieuw merk, La Manufacture, waar ik een collectie tapijten voor heb ontworpen. Mijn kleden zijn geïnspireerd op kinderspelletjes en rijmpjes, zoals Iene Miene Mutte en Hopscotch (hinkelen). Ik ben daar gevraagd om mijn ontwerpen te vertalen naar mode.

Daarom vond ik het ongelooflijk leuk om tussen mijn kindertekeningen een trouwjurkenboek te ontdekken, dat ik maakte toen ik zes jaar was. In het boek staan zestien ontwerpen voor de bruid en de bruidegom en ook voor de bruidsmeisjes.

Dag 4 - Donderdag 23 januari

Vandaag heb ik gewerkt aan textielontwerpen die ik aan het maken ben voor La Manufacture. Het idee is om ontwerpen te maken aan de hand van de tapijtcollectie die ik voor ze heb gemaakt. Zie deze foto's:

Helaas moet ik de nieuwe textielontwerpen nog wel geheim houden! Zodra ik de ontwerpen af heb gaat Milena Laquale die de gehele modecollectie van La Manufacture onder haar hoede heeft de eerste technische tests maken van de stoffen en als dat goed gaat kunnen de eerste kledingstukken in productie gaan. Zodat mijn ontwerpen onderdeel zijn van hun nieuwe modecollectie volgende winter.

Een paar van de tapijten in hun nieuwe winkel in Parijs zijn geweven in Mexico door de wevers waar ik nu al een paar jaar mee samen werk. Ik vind het erg bijzonder dat een internationaal merk zoals La Manufacture een samenwerking aangaat met ambachtelijke wevers. Die werken namelijk met hele andere productie tijden dan hun gebruikelijke Europese industriële productie partners.

Gisteravond heb ik toch ook eventjes gewerkt aan wat patroon ontwerpen aan de hand van mijn kindertekeningen. Voordat ik dat jullie laat zien wil ik wel nog wat verschillende opties uitproberen. Dus morgen meer!

Dag 5 - Vrijdag 24 januari

De tijd hier in het Opium Atelier is voorbij gevlogen!

De Pipo wagen daar voel ik me ondertussen helemaal thuis. Het was echt heel erg fijn om hier hard en geconcentreerd te hebben kunnen werken.

Omdat ik jullie van mijn mode-ontwerpen nog niets kan laten zien heb ik wel nog drie simpele patronen gemaakt die gebaseerd zijn op mijn kindertekeningen.

Een patroon van bloemen en planten en wolken

Een patroon van een verzameling stifttekeningen, waar ik nog niet helemaal tevreden over ben...

M'n persoonlijke favoriet, is het patroon van de ontwerpen uit mijn trouwjurkenboek! Als ik zelf ooit ga trouwen, ga ik voor de paarse tutu

Ster advertentie
Ster advertentie