Opium Atelier
AVROTROS

Liloe Barend

  1. Klassiekchevron right
  2. Liloe Barend

Even voorstellen
Liloe Barend (1990) is zangeres, gitarist en songwriter. In 2012 studeerde ze af aan de ArtEZ Popacademie in Enschede. Er zijn 3 projecten waar ze mee bezig is. De eerst is als gitariste in de all-female rockband STEAM. Verder zingt ze en speelt ze gitaar in het duo Chansonnettes. En ze werkt aan de weg met haar eigen solo project onder de naam Liloe Rix, waar ze al eerder haar EP ‘Today’ mee heeft uitgebracht.

Haar muziek is te omschrijven als Indie pop. Denk aan een flow van dromerige sounds, melodieën en beats. De inspiratie komt van sounds van Maggie Rogers, HAIM, Alice Merton, maar ook artiesten zoals KT Tunstall & Tash Sultana.

Atelierplan
Tijdens mijn week in het atelier ga ik songs maken voor mijn nieuwe EP. Ik heb laatste tijd heel wat muzikale en tekstuele ideeën gespaard, maar nog niet echt tijd gehad om die uit te werken. In het atelier heb ik even de tijd om stil te staan en deze ideeën uit te werken tot nieuwe nummers. Ik wil deze zomer de studio in om de nummers op te nemen zodat ze daarna op een EP de wereld in kunnen.

Dag 1 - Maandag 6 mei

Zo, dag 1 zit er bijna op, dus tijd om het dagboek te schrijven en het liedje even te laten bezinken. Wat ging de tijd snel vandaag! Om 11uur vanochtend kwam ik aan bij het AVROTROS gebouw. Nog niet helemaal uitgerust van de reis naar Schotland waar ik gister van terug kwam, maar wel zin in deze week!

Ik word verwelkomt met een kopje koffie en een rondleiding door het gebouw. Tijd om het huisje in te richten als studio en aan de slag te gaan. Ik kom er achter dat ik wat spullen vergeten ben, wil bijna naar huis rijden om het op te halen, maar ineens popt een muzikaal idee in mijn hoofd en de aankomende uren beland ik in een muzikale bubbel.

De reis naar Schotland heeft me geïnspireerd. Het thema van het nummer is ‘loslaten’. Loslaten van gedachtes, zorgen en verwachtingen. Het nummer is een boodschap naar mezelf om me soms even niet zo druk te maken over alles wat gaat komen. Je hebt toch geen controle over de toekomst, dus beter leef je in het moment. Gelijk een goede les voor aankomende week. Geen verwachtingen over het proces, maar gewoon het proces ervaren. Al die zorgen kunnen het creatieve proces nogal in de weg zitten soms.

‘Let me dive deep in a sea of the unknown
Open my eyes, open my mind’

‘Let me lose it for god’s sake
Lose the thoughts, yeah lose control for just one day’

Na en paar uur begin ik toch wel erg honger te krijgen, dus besluit ik toch maar even een lunchbreak te houden. Het huisje is door de elektrische kachel een sauna geworden dus ik besluit mijn hersenen even wat frisse lucht te geven en ook even de omgeving te verkennen. Ik zit even vast met de tekst in het couplet dus even wandelen doet meestal wonderen.

Voor het avond eten heb ik de 1e versie van het nummer opgenomen. Na het eten kon ik het niet laten om toch nog even een ander idee uit te werken. De basis van dit nummer had ik al eerder gemaakt, maar ik wilde het graag opnemen en ik moest nog even naar de tekst kijken. Aan 2 nummers gewerkt op dag 1. Ik kan rustig slapen nu.Dag 2
Ik heb gister toch tot iets te laat doorgewerkt. In bed dwarrelde de melodieën nog door mijn hoofd en die kreeg ik niet gestopt. Het was een koude nacht, dus heel veel slaap heb ik niet gehad.

Laat ik dag 2 maar beginnen met een warme douche en een kopje koffie. Ik luister naar de tracks die ik gister gemaakt heb. De dag erna met een fris oor de nummers luisteren is altijd fijn.

Er missen nog wat zinnen dus daar ligt de focus op vandaag om de gaatjes in te vullen. Verder ben ik bezig geweest met het 3e nummer. Als werktitel heeft het nu ‘accept’. Vandaag iets vroeger naar bed, zodat ik morgen weer fris de dag kan beginnen.

‘Accept the things I can not change
Let go what was before

Yes I have a past
but you have to know
I don’t live there anymore’

Dag 3

Opium Atelier: Liloe Barend - Dag 3


Vandaag is een iets kortere dag want ik moet nog een paar uurtjes zang/gitaarles geven vanavond. Opzich loop ik prima op schema. Het 3e nummer is af, dus ik kan zeker tevreden zijn met de productiviteit. Of ja af, wanneer is een nummer af? Dat is altijd de vraag. Ik probeer mijn liedjes laatste tijd zoveel mogelijk in 1 keer af te schrijven. Dus ik zie de liedjes als een momentopname. Zo voelde ik mij op dat moment.

Als je dan later weer aan dat nummer gaat verder werken, dan voel je je weer heel anders, en kan je soms mega vast lopen. Hier de tekst van 1 van de nummers. Het is een redelijk kort liedje, bijna een gedichtje, soms geldt ’less is more’. Maar misschien denk ik daar morgen wel weer anders over.

‘What does it feel like to feel blue?
How does it feel?
What does it feel like without you?
How does it feel?

And I know
And I know now

What does it feel like to be left alone?
How does it feel?
What does it feel like on my own?
How does it feel?

And I know
And I know now

What does it feel like to fall?
What does it feel like to fall in love again?’

Dag 4
Ik word wakker en de zon schijnt. Yes, precies wat ik nodig had, een beetje zonneschijn. Dat gaf gelijk de inspiratie voor een 4e idee. Ik ben hier even mee bezig geweest maar ik liep toch een beetje vast dus daar probeer ik morgen even weer mee verder te gaan.

Morgenavond speel ik 1 van de nummers live in de uitzending om 23.00uur. Live speel ik met een Loopstation en SPD-SX sample pad. Dat betekent dat ik live drums, gitaren en koortjes opneem. Dit vergt wat oefening dus ik wil vandaag vast mijn live setup gaan opzetten, dat ik daar vast mee kan oefenen. Het past allemaal nét in het huisje. Het is nog even puzzelen hoe ik het live ga doen, maar ik heb morgen nog dus het komt vast goed.Dag 5

Opium Atelier: Liloe Barend - Dag 5


5 dagen, 4 nachten, 3 nieuwe liedjes, 2 boswandelingen verder. Wat een week. Deze laatste dag is het tijd voor soundhunting, zoeken naar de juiste gitaarsound om mee te spelen. Het nummer ‘what does it feel like’ heb ik opgenomen, dus die ga ik mixen zodat ik die vanavond ook kan laten horen. En verder het nummer ‘lose it’ repeteren, repeteren, repeteren voor de show vanavond.

Het was een intense maar creatieve week. Een week full-time in je creatieve brein zitten is het leukste wat er is, maar ook echt vermoeiend.
Bedankt Opium voor deze toffe week!
Ster advertentie
Ster advertentie