Opium Atelier
AVROTROS

Tim Wunderink

  1. Klassiekchevron right
  2. Tim Wunderink

Even voorstellen
Tim Wunderink studeerde Fine Art aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Een opblaasbaar matras, een rubberboot, bouwmaterialen – dingen die te vinden zijn op de bouwplaats of op de camping worden opnieuw onderzocht door Tim Wunderink voor hun schilderachtige kwaliteiten. Denk hierbij aan het glimmende of juist matte oppervlak, abstracte vormen of transparante onderdelen. Deze worden omgezet tot objecten aan de muur die in eerste instantie kunnen overkomen als abstracte moderne schilderijen. Hij laat de kijker het materiaal opnieuw uitvinden door het te presenteren als object. Al het werk is een kleine ontdekking, maar moet niet worden gezien als een toevalligheid. Wunderink heeft controle over het materiaal, idee, de vorm van het object, de installatie en de positie van de kijker in de ruimte.

Atelierplan
Deze week wil onderzoek doen naar 2D materiaal maar vooral 3D werk. Ik wil meer gaan focussen op 3D werk in de vorm van sculptuur en installatie. Hiervoor neem ik verschillende objecten en materialen mee naar het atelier. Waarmee ik aan de slag ga en als het ware ga spelen zoals ik dat altijd doe in de studio. Zoeken naar vorm en compositie maar ook naar combinaties en onverwachte momenten. Naast de objecten en materialen heb ik foto's verzameld die ik wil gebruiken voor schetsten voor nieuw werk.

De dagen dat ik in het Opium Atelier zit wil ik terugblikken op de periode van mijn afstuderen tot en met nu. Reflecteren op wat ik heb gemaakt aan werk en de exposities waar ik aan heb deelgenomen. Tot eind april heb ik in een atelier gezeten en vanaf 1 juni zal ik starten in een nieuw atelier. De dagen in het Opium Atelier lijkt mij een moment om mijn gedachten, interesses en de invloeden die daarbij komen kijken uit te schrijven en als basis te gebruiken voor de komende periode.

Dag 1

Opium Atelier: Tim Wunderink - Dag 1

Bij het Opium-atelier aangekomen betreed ik mijn ruimte voor deze week. De objecten die ik heb meegenomen krijgen hun plek en het proces kan beginnen. Op de Veranda kijk je uit over het water met eenden, ganzen en ooievaars. Ergens loert een krokodil. Heel rustgevend. Maar niets is wat het lijkt want wanneer ik me omdraai word ik me weer bewust van alle mensen die aan het werk zijn in het AVRO TROS gebouw. De dieren in het water zijn nep. Dit past goed bij de opblaaskrokodil die ik heb meegebracht. Een contrast wat interessant is om te reflecteren op mijn werk van de afgelopen tijd en plannen te maken voor de komende tijd. Ik heb een fiets gehuurd om naar de kringloopwinkel te gaan. Hier heb ik een aantal objecten gevonden om in de avond mee te werken.

Dag 2
Ik word wakker en loop het AVRO TROS binnen met een handdoek onder mijn arm. Nu ik heb gedoucht en met koffie in mijn hand terug naar mijn atelier loop is het tijd om plannen te maken voor vandaag. Ik pak de fiets in de hoop dat ze weer nieuwe spullen hebben bij de kringloop. Ik heb succes en fiets met wat nieuwe materialen naar huis. Onderweg naar huis maak ik foto's op een bouwplaats waar ik me graag door laat inspireren. Ook neem ik een onbekend object mee wat ik ga onderzoeken. Terug bij het atelier start het onderzoek.

Dag 3

Opium Atelier: Tim Wunderink - Dag 3

Vandaag wakker geworden in Utrecht. Na het ontbijt langs de bouwmarkt voor wat gereedschap en materialen. Met een tas vol spullen pak ik de trein naar Hilversum. Het Opium Atelier verwelkomt mij met de zon en ik lunch samen met een reiger.

Ik ben van meerdere materialen en objecten voorzien en ga aan de slag. Het 3D werk ontstaat en er ontstaan steeds meer spannende combinaties. Naast 3D begin ik ook aan het opspannen van een opblaaskrokodil. De 3e dag in het atelier merk ik dat er een lijn in het werk begint te ontstaan. Het 2D en 3D werkt ook samen en zo kan ik gaan kijken hoe dit binnen een installatie gaat passen.

Dag 4
Vandaag wordt ik laat wakker want ik heb vannacht doorgewerkt aan collages. Foto's die ik heb gemaakt in de buurt van het AVROTROS-gebouw en foto's uit mijn archief heb ik laten printen. De collages bestaan steeds uit 2 foto's op elkaar. Uit de voorste foto haal ik delen om de achterste foto naar voren te laten komen. Hierdoor ontstaat een nieuw beeld en verander ik de werkelijkheid. De collages dienen als schetsen en inspiratie voor installaties die ik kan gaan maken. Ik begin mijn dag dus met verder snijden en puzzelen om nieuwe beelden te creëren. Vandaag even niet naar de kringloop maar buiten werken want het weer zit mee. Naast de foto’s span ik een materiaal op een frame dat ik de vorige dag heb gekocht.

Morgen is de laatste dag in het Opium atelier en wil ik de collages in lijsten plaatsen om ze te kunnen presenteren als onderzoek van mijn project in het Opium Atelier.

Dag 5

Opium Atelier: Tim Wunderink - Dag 5

Ster advertentie
Ster advertentie