Opium Atelier
AVROTROS

Vivian Ammerlaan

  1. Klassiekchevron right
  2. Vivian Ammerlaan

Vivian Ammerlaan (1994) is beeldmaker en gaat deze week aan de slag in de Torenkamer met haar foto- en videocamera.

Even voorstellen
Vivian Ammerlaan (1994) is beeldmaker en werkt in regio Rotterdam. In 2016 studeerde zij af aan de opleiding Fotografie aan AKV St. Joost in Breda met haar doorlopende project Waanplekken. Onder die titel werkt ze nog steeds.

Ze wordt hiervoor geïnspireerd door sublieme landschappen: daar waar je wordt overweldigd door enorme schoonheid. Ze poogt de gevoelens die deze plekken bij haar opwekken te verbeelden met fotografie, video’s en installaties. Hiermee beloopt zij een hedendaags pad in een eeuwenoude traditie. Een traditie die ze bewondert en tegelijkertijd bekritiseert, zowel in beeld als in vorm. “Omdat de transcendente natuur naar mijn mening niet met documentatie te vatten is, maak ik gebruik van enscenering om beeld te geven aan mijn gevoelens. Omdat het documenteren van natuur wel een verlangen blijft, bevind ik me in een positie waarin ik vereniging zoek tussen dit verlangen en de kritiek die ik erop heb.”

Met haar Waanplekken werd Ammerlaan genomineerd voor de St. Joostpenning in 2016 en in oktober dat jaar won ze de Young Talent Award op de Affordable Art Fair in Amsterdam. Afgelopen oktober won ze de Rabo Ontdekt Talent-prijs op de Kunst10daagse van Bergen. Sinds maart 2017 wordt ze vertegenwoordigd door Galerie Deelen Art in Rotterdam.

Torenkamerplan
In de Torenkamer ga ik aan de slag met nieuw werk binnen mijn doorlopende project Waanplekken. Of dat resulteert in een foto, een serie of een video, zal het proces bepalen. De vertrekpunten zijn een aantal materialen en herinneringen van plekken waar ik ben geweest. Ik zal een kleine studio bouwen en hier landschappen creëren, dit fotograferen en filmen en na-bewerken.

Daarnaast ga ik de werken die ik maak zo beeldend mogelijk beschrijven. Ik blijf bij mijn standpunt dat de overweldigende natuur niet in beeld te vangen is. Daarom wil ik experimenteren met tekst en de radio biedt mij hiervoor een mooie kans. Ik neem je als luisteraar/bloglezer mee in geschreven kaders en laat je je verbeeldingskracht gebruiken.

Ster advertentie
Ster advertentie