Funfact

Het allereerste.... Nieuwjaarsconcert uit Wenen

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Het allereerste.... Nieuwjaarsconcert uit Wenen

Het is de eerste van de eerste: 1 januari, hoog tijd dus voor het traditionele Nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker vanuit Wenen!

Bekijk het Nieuwjaarconcert 2023

Bekijk het Nieuwjaarsconcert 2023

Bekijk het Nieuwjaarsconcert 2023

Wist je trouwens dat het allereerste Nieuwjaarsconcert niet op nieuwjaar, maar op oudejaarsavond in 1939 plaatsvond? Een jaar later werd het concert naar 1 januari verplaatst, en dat is sindsdien zo gebleven.

Op het programma van het Weense Nieuwjaarsconcert staat traditiegetrouw veel muziek van de familie Strauss. Vaste prik zijn An der schönen blauen Donau van Johann Strauss jr. en de Radetzkymars van Johann Strauss sr., die je ieder jaar weer kunt horen.

foto: ORF/Ali Schafler

Wiener Musikverein

Al sinds 1984 wordt het concert live op de Nederlandse televisie uitgezonden. We zijn trouwens niet het enige land dat het Nieuwjaarsconcert overneemt: Zeker 90 andere landen zenden het concert uit, voor een publiek van in totaal meer dan 50 miljoen kijkers.

Dit jaar staat dirigent Christian Thielemann op de bok. Het is voor hem niet de eerste keer; in 2019 hij het concert ook al dirigeren. Recordhouder is Willi Boskovsky, die maar liefst 25 jaar achtereen het Nieuwjaarsconcert dirigeerde.

Bekijk hier eerdere uitzendingen van het Nieuwjaarsconcert

Ster advertentie
Ster advertentie