Gezondheid

92-jarige vrouw met dementie speelt Beethovens Mondscheinsonate

foto: TikTok
  1. Klassiekchevron right
  2. 92-jarige vrouw met dementie speelt Beethovens Mondscheinsonate

De New Yorkse Elaine Lebar is een voormalig componist en pianodocent. Ze lijdt al jarenlang aan dementie, maar haar muzikale geheugen is fenomenaal!

Elaine Lebar speelt piano vanaf haar derde. Ze kreeg les op een muziekschool in New York en vervolgde haar muziekopleiding aan het Brooklyn College en de University of Missouri. Naast lesgeven en pianospelen componeerde ze ook zelf muziek.

In een ontroerende video op social media is te zien hoe de 92-jarige Elaine achter de piano zit en het derde deel uit Beethovens Mondscheinsonate begint te spelen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dementie

Ruim tien jaar geleden begon Elaine de eerste tekenen van dementie te vertonen. Vanaf 2017 kon ze niet meer zelfstandig thuis wonen en moest ze verhuizen naar een zorginstelling in Massachusetts. Ze heeft nauwelijks een kortetermijngeheugen: zo kan ze zich de namen van het personeel niet altijd meer herinneren, en vergeet ze of haar dochter die dag al langs geweest is. Maar wat nooit verdwenen is uit haar herinnering, is de muziek.

'Ik ken het niet'

In de video, in 2019 online geplaatst door Elaines dochter Randi Lebar, is te zien hoe de vrouw achter de piano zit. Randi moedigt haar moeder aan om het derde deel van Beethovens Mondscheinsonate te gaan spelen. "Ik ken het niet", antwoordt Elaine, waarna ze zich omdraait en schijnbaar moeiteloos de virtuoze gebroken akkoorden uit de piano tovert.

Randi post vaker video's van haar moeder achter de piano en is op TikTok te vinden onder de naam @orifbone.

Muziek en het brein

Er zijn meer video's in omloop waarin de bijzondere werking van het muzikale geheugen te zien is, zoals die van balletdanseres Marta González en de muziek van Tsjaikovski. Studies tonen aan dat muziek helpt om de klachten van mensen met dementie te verlichten. Muziek roept oude herinneringen op en geeft een geluksgevoel. Dát is de kracht van muziek!

Bron: Classic FM

Ster advertentie
Ster advertentie