Gezondheid
KRO-NCRV

Klassieke muziek verhoogt bloeddruk tijdelijk – en dat is goed nieuws

foto: AI
  1. Klassiekchevron right
  2. Klassieke muziek verhoogt bloeddruk tijdelijk – en dat is goed nieuws

Het luisteren naar klassieke muziek zorgt voor een tijdelijke stijging van de bloeddruk. Dat blijkt uit een nieuwe studie van King’s College London, gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports. Dan denk je misschien 'dat is ongezond'. Maar volgens de onderzoekers is het juist een teken van een actieve, gezonde reactie van het lichaam.

Wat onderzochten de wetenschappers?

In het onderzoek luisterden veertig deelnemers naar klassieke muziek die was aangepast in tempo en volume. Twintig van hen hadden een normale bloeddruk en twintig hadden een verhoogde bloeddruk. Terwijl zij luisterden naar aangepaste versies van bekende klassieke stukken, zoals Bach, Chopin en Beethoven, werd hun bloeddruk continu gemeten.

Net als sport

Bij alle deelnemers steeg de bloeddruk tijdens het luisteren, maar bij mensen met een normale bloeddruk steeg die méér dan bij mensen met een hoge bloeddruk. Vooral muziek met een sneller tempo zorgde voor minder variatie in de bloeddruk. Dat is een teken dat het lichaam zich actief aanpast aan de prikkels van buitenaf. Het volume (luid of zacht) had geen duidelijke invloed.

Volgens de onderzoekers laat dit zien dat klassieke muziek, net als sport, het lichaam tijdelijk activeert. Die activering is geen stressreactie, maar eerder een gezonde prikkel van het autonome zenuwstelsel.

Waarom is dat belangrijk?

Een variatie in bloeddruk en het vermogen van het lichaam om zich aan te passen, wordt gezien als een teken van een veerkrachtig cardiovasculair systeem. Bij mensen met een hoge bloeddruk is die flexibiliteit vaak verminderd. Het onderzoek suggereert dat muziek kan bijdragen aan het verbeteren van die flexibiliteit, vooral als het regelmatig wordt beluisterd.

Hoewel eerdere studies al lieten zien dat muziek op lange termijn een verlagend effect kan hebben op de bloeddruk, laat deze studie zien hoe dat op korte termijn werkt: namelijk door een gecontroleerde activering van het lichaam.

Geen kwestie van rust alleen

Wat opvalt: rustige muziek leidde niet automatisch tot lagere bloeddruk. Snelle muziek met veel variatie had juist de meeste invloed. Dat maakt klassieke muziek tot meer dan alleen een ontspanningsmiddel. Het is een prikkel die het lichaam activeert, stimuleert en mogelijk op lange termijn helpt reguleren.

Bron:

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol, Hans Smit of Pieter van Nes houdt je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7:00 uur tot 9:00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie