Gezondheid
KRO-NCRV

Zo krijg je je baby in slaap met muziek

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Klassiekchevron right
  2. Zo krijg je je baby in slaap met muziek

Als kersverse ouder(s) toe aan een goede nacht slaap? Muziek zou wel eens je oplossing kunnen zijn. Pasgeboren baby’s blijken namelijk in meerdere opzichten goed te reageren op muziek. Wel kan het uitmaken welke soort muziek je kiest, zeggen de onderzoekers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Aan het onderzoek deden pasgeboren baby’s tot drie dagen oud mee. Ze luisterden naar verschillende soorten muziek. Hierbij werd gekeken naar zowel het gedrag als de lichamelijke reactie van de baby. Muziek blijkt op beide een effect te hebben. Ook kan het nog uitmaken welke emotie er in de muziek zit. Dit betekent dat we al heel vroeg in staat zijn een bepaalde emotie te herkennen in muziek.

Vrolijke of droevige muziek?

Er werd een onderscheid gemaakt tussen vrolijke en droevige muziek. Beide soorten muziek hebben een positief effect op de baby, maar opvallend is dat vrolijke muziek net wat meer effect heeft en misschien ook wel net een wat ander effect dan je verwacht.

Zo vermindert vrolijke muziek het opwindingsniveau van de baby’s. De hartslag van de baby’s ging omlaag en hielp bij het in slaap vallen. Ook nam het zelfregulerende gedrag zoals zuigen af. Bij zowel de vrolijke als de droevige muziek blijkt de baby minder te bewegen.

Dus wil je je baby graag rustig of in slaap krijgen? Probeer eens onze speciaal samengestelde lijst voor baby's. De lijst bevat zowel vrolijke als droevige stukken en zijn allemaal rustgevend. Geniet ervan, van de muziek en je ongestoorde nacht slaap!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie