Gezondheid

Winterdip? 5 redenen waarom muziek je er bovenop helpt

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Klassiekchevron right
  2. Winterdip? 5 redenen waarom muziek je er bovenop helpt

Worden de griepvirussen, het gebrek aan zonlicht en de korte dagen je een béétje te veel? Ga je winterblues te lijf met muziek! Dit zijn de vijf grootste voordelen.

1. Muziek bevordert de aanmaak van dopamine

Dopamine. Het klinkt niet alleen heel interessant, het is het ook. Dit zogenaamde gelukshormoon zorgt namelijk voor een gevoel van blijdschap, genot en opwinding. Uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid dopamine in je hersenen tot wel negen procent kan toenemen tijdens het luisteren naar je favoriete muziek.

2. Muziek heeft een positieve invloed op je sportprestaties

Dreigen je goede voornemens te mislukken? Hou vol! Uit onderzoek aan de universiteit van Wolverhampton blijkt namelijk dat muziek een positieve invloed heeft op onze sportprestaties. Zo zorgt muziek er tijdens het sporten onder meer voor dat we minder stilstaan bij pijn of andere ongemakken én blijkt dat we ook daadwerkelijk beter presteren. In sommige gevallen tot wel vijftien procent, zo blijkt uit onderzoek van de Brunel universiteit in Londen.

3. Muziek is goed voor je winterslaap

Dé oplossing als die winterslaap maar niet wil vlotten: luister naar muziek! Onderzoekers aan de Semmelweis universiteit in Boedapest hebben namelijk aangetoond dat het luisteren naar muziek - bij voorkeur klassiek - een uur voordat je naar bed gaat, een significante verbetering van de nachtrust tot gevolg heeft. (Goed idee om onze Voor Het Slapengaan-speellijst eens te beluisteren?)

4. Muziek verbroedert

Laat het winterweer je er niet van weerhouden om naar (koor)repetities te gaan. Wanneer je samen zingt of in een band speelt, maak je namelijk oxytocine aan, ook wel bekend als het knuffelhormoon. Dit zorgt voor een toename in vertrouwen en sociale binding, zo blijkt uit onderzoek.

5. Muziek helpt je minder te eten

Warme chocolademelk, glühwein, stevige stamppotten: juist in de winter kun je ongemerkt te veel eten. De oplossing? Rustgevende muziek. Uit onderzoek van de Cornell universiteit blijkt dat mensen in restaurants met warme verlichting en rustige muziek tot wel achttien procent minder eten dan in restaurants met felle verlichting en waar geen muziek te horen is. Tip voor thuis?

Klaar om de winterdip te lijf te gaan? Beluister hier onze winterse speellijst.

Winter

Ster advertentie
Ster advertentie