Gezondheid
AVROTROS

Waarom Robert Schumann geen piano meer kon spelen

foto: Publiek domeinfoto: Publiek domein
  1. Klassiekchevron right
  2. Waarom Robert Schumann geen piano meer kon spelen

Voor de Duitse componist Robert Schumann lag een glansrijke carrière als concertpianist in het verschiet. Om aan de hoge verwachtingen te kunnen voldoen, werkte hij zich een ongeluk om beter te worden. Hij ging zo ver dat hij zijn vingers probeerde uit te rekken. En dat ging verschrikkelijk mis...

De schade aan Schumanns vingers

Robert Schumann had alles over voor een carrière als concertpianist. Zo probeerde hij het bereik van zijn vingers op de toetsen te vergroten met een door hemzelf ontwikkeld apparaatje. Van een sigarendoosje en snaren maakte hij een hulpmiddel waarmee hij de spieren in zijn vingers kon oprekken. Zo'n apparaatje heet een dactylion en werd toentertijd vaak gebruikt door pianisten. Helaas ging de therapie mis bij Schumann.

Het zelf geknutselde apparaat zorgde ervoor dat hij permanent gevoel verloor in de wijs- en middelvinger van zijn rechterhand. Door deze verlamming moest hij het vooruitzicht op een grootse carrière als concertpianist opgeven.

Robert en Clara Schumann

foto: Publiek domein

Robert met zijn vrouw en tevens componist Clara Schumann in 1850

Hoe Schumann toch wereldberoemd werd

Schumann was ontzettend verdrietig toen hij zijn droom in duigen zag vallen. Hij besloot om alsnog werkzaam te blijven binnen de muziekwereld als componist. Hij was een groot liefhebber van poëzie en besloot om die liefde te verenigen met muziek. Uiteindelijk werd hij wereldberoemd om zijn liederen, symfonieën en kamermuziek in de Romantische stijl.

Waaraan is Robert Schumann overleden?

Schumann was geen gezonde man en overleed al op 46-jarige leeftijd in een psychiatrische kliniek. Hij leed al een tijd aan de ziekte syfilis. Daarnaast werd hij geplaagd door depressies, hallucinaties en heeft hij mogelijk last gehad van tinnitus, een permanente piep in zijn oren.

Podcast over de vingers van Schumann

Ab Nieuwdorp en Rebecca van der Weijde hebben een aflevering gewijd aan deze blessure van Schumann in de podcast Klassieke Mysteries.

#2 - Mini-Mysterie: Wat ging er mis met de vingers van Schumann? (S03) - Klassieke Mysteries

Ster advertentie
Ster advertentie