Gouden Opnamen
NTR

Theo Olof − gevlucht uit Duitsland, groot in Nederland

foto: KIPPA
  1. Klassiekchevron right
  2. Theo Olof − gevlucht uit Duitsland, groot in Nederland

Op Bevrijdingsdag zou violist Theo Olof 100 jaar zijn geworden. In 1933 vlucht hij op achtjarige leeftijd naar Nederland vanuit Duitsland. Na de oorlog groeit hij uit tot een van Nederlands grote violisten. Deze week draaien wij zijn Gouden Opnamen.

Theo Olof wordt in 1924 geboren in het Duitse Bonn. Hij krijgt daar vioollessen van zijn moeder, Elvira Wolffberg-Schmuckler. "Vanaf mijn vierde of vijfde jaar wist ik al: ik word violist. Dat kwam natuurlijk omdat mijn moeder violiste was, heel veel les gaf, als soliste optrad en echt prachtig speelde. Ik hoorde de hele dag vioolspelen."

Oorlog

In 1933 vlucht zijn moeder met Theo voor de nazi’s vanuit Duitsland naar Nederland.
Ze gaan in Amsterdam wonen. Hier krijgt de jonge Theo vioollessen van vioolpedagoog Oskar Back.

Zodra de oorlog uitbreekt wordt er een onderduikadres geregeld voor Theo. Zijn moeder weigert onder te duiken omdat ze niemand in gevaar wil brengen. Uiteindelijk wordt ze opgepakt en in het vernietigingskamp Sobibor vermoordt. Dat lot treft ook zijn vader. Die wordt vermoordt in Auschwitz. Zelf weet Theo op wonderbaarlijke wijze uit de handen van de bezetters te blijven en overleeft de oorlog.

Na de Oorlog

In 1951 wordt hij concertmeester bij het Residentieorkest. Die functie vervult hij bijna twintig jaar, samen met violist Herman Krebbers. In 1974 wordt Olof concertmeester bij het Concertgebouworkest. Ook die functie deelt hij met Herman Krebbers. In 1988 is hij één van de oprichters van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds, dat getalenteerde musici een instrument in bruikleen geeft.

Mede-initiatiefnemer NPO Klassiek

Theo Olof staat ook aan de wieg van NPO Klassiek. Samen met een groep componisten en musici lobbyt hij voor een klassieke zender op de Nederlandse radio.
Op 28 december 1975 zendt Omroep Veronica de allereerste uitzending uit van Hilversum 4 “We juichten toen de eerste uitzendingen waren goedgekeurd. Dat mocht een paar uur per dag, ons soort muziek.”

Op maandag 2 januari 2022 sprak Wouter Pleijsier met Noor Olof, de weduwe van Theo. Ze vertelde over de inzet van Theo voor het oprichten van een klassieke zender.

Video niet beschikbaar

Theo overleed op 88-jarige leeftijd op 9 oktober 2012 te Amstelveen.

Ster advertentie
Ster advertentie