Gouden Opnamen
NTR

Neville Marriner − vader van Academy of St. Martin in the Fields

foto: Juan Carlos Hidalgo
  1. Klassiekchevron right
  2. Neville Marriner − vader van Academy of St. Martin in the Fields

15 April 2024 zou het de honderdste verjaardag zijn geweest van violist en dirigent Sir Neville Marriner. Als oprichter van het wereldberoemde Academy of St. Martin in the Fields heeft hij 53 jaar de muzikale leiding gehad van een van de meest productieve en best verkopende kamerorkesten ter wereld. Van 6 tot en met 10 mei 2024 draait Podium in de rubriek Gouden Opnamen een kleine selectie uit zijn meer dan 600 opnamen.

Maandag

Wolfgang Amadeus Mozart, concert voor piano en orkest nr.27, KV.595 in Bes gr.t. - deel III, "Rondo: Allegro"

Gustav Holst, suite voor strijkorkest, op.29 nr.2, "St. Paul's suite"

Dinsdag

Johannes Brahms, concert voor viool en orkest, op.77 in D gr.t. - deel I, "Allegro non troppo"

Neville Marriner werd op 15 april 1924 geboren in Lincoln, Engeland. Hij leert viool spelen van zijn vader, Herber Marriner. "Mijn vader was een waanzinnig enthousiast amateurmusicus. Hij wilde iemand in de familie om samen mee te spelen, dus begon ik met viool spelen toen ik vijf of zes jaar oud was. Eigenlijk vooral om hem te vermaken."

Op vijftienjarige leeftijd krijgt Marriner een beurs om te studeren aan het Royal College of Music in Londen. Na de oorlog studeert hij verder aan het Paris Conservatoire.

Academy of St. Martin in the Fields

In 1958 richt Marriner het kamerorkest Academy of St. Martin in the Fields op. Daar is hij voor 53 jaar muzikaal leider tot hij in 2011 het stokje doorgeeft aan violist Joshua Bell. Onder Marriner groeit ASMF van een groep muzikanten die repeteren in zijn woonkamer, uit tot een wereldberoemd kamerorkest. In een podcastaflevering met Sir David Attenborough en Molly Marriner vertelt ze dat ze in begindagen 'een jaar lang samen speelden zonder een concert of iets publiekelijk uit te voeren. Ze genoten simpelweg van samen musiceren.'

De Academy maakt onder Marriner ruim 500 opnamen. De opname van de Vier Jaargetijden van Vivaldi uit 1969 met vioolsolist Alan Loveday levert de Academy haar eerste gouden plaat op. De Academy neemt in 1984 de soundtrack voor de Oscar-winnende film Amadeus op. Het album wordt zesenhalf miljoen keer verkocht en levert de Academy 13 gouden platen op. De soundtrack eindigt op nummer 1 in de Billboard Classical Album en nummer 56 in de Billboard Popular Albums hitlijsten en is daarmee een van de meest populaire klassieke muziek opnames ooit.

In een interview in The Guardian in 2014 denkt Marriner terug aan enkele van zijn favoriete opnamen met het ASMF. Zijn eerste keuze is Metamorphosen van Richard Strauss. "We waren al uren in de studio maar we kwamen maar nergens. Dus besloten we liever lekker te eten. Toen we vol energie terugkwamen speelden we het in een keer feilloos. Daar denk ik heuglijk aan terug."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Na in de Verenigde Staten gestudeerd te hebben onder maestro Pierre Monteux, begint Marriners carrière als dirigent. In 1969 richt hij het Los Angeles Chamber Orchestra op. In hetzelfde jaar breidt hij ook de Academy of St Martin in the Fields uit van 45 tot 70 musici. In 1979 wordt hij chef-dirigent bij het Minnesota Orchestra én het Südwest Deutsche Radio Orchestra in Stuttgart. Daarnaast dirigeert hij wereldwijd voor verschillende orkesten en staat hij wereldwijd in hoog aanzien.

Onderscheidingen

Marriner krijgt drie koninklijke ere-onderscheidingen: in 1979 wordt hij benoemd tot Commander of the Order of the Brittish Empire. In 1985 wordt hij geridderd en in 2015 wordt hij Companion of Honour. In veel Europese landen krijgt hij verdere onderscheidingen. Zo wordt hij officier van l’Ordre des Arts et des Lettres in Frankrijk.

Marriner was tot op hoge leeftijd een zeer actief dirigent. Nog geen week voor hij op 92-jarige leeftijd overleed, dirigeerde hij Mozarts concert voor twee piano’s KV 242 voor het Nederlands Kamerorkest en de gebroeders Jussen.

Neville Marriner overleed op 2 oktober 2016 in zijn slaap.

Ster advertentie
Ster advertentie