Gouden Opnamen
NTR

Paul Tortelier − de Don Quichot op de cello

foto: ANP/Kippafoto: ANP/Kippa
  1. Klassiekchevron right
  2. Paul Tortelier − de Don Quichot op de cello

De redactie van Podium selecteert iedere week vijf legendarische Gouden Opnamen die je gehoord moét hebben. Centraal staan grote maestro's, absolute topmusici en cd's die gelden als referentiemateriaal. Van opnames uit lang vervlogen tijden tot de muziek van nu. Deze week: cellist Paul Tortelier.

Wie? Paul Tortelier, geboren 21 juli 1914 (Parijs, Frankrijk), overleden 18 december 1990

Wat? (solo)cellist en componist

Waar? Orchestre Philharmonique de Monte Carlo, Boston Symphony Orchestra

Weetje: brak door als solist in het toongedicht Don Quichot van componist Richard Strauss, onder leiding van Strauss zelf. Werd vanwege zijn overtuigd idealisme, wilde haren en starende blik vaak vergeleken met het hoofdpersonage uit het boek van Miguel de Cervantes, waar het stuk op gebaseerd is

Maandag 13 mei 2024

De cellosuites van Bach − daar wil iedere cellist zijn stempel op drukken. Die van Tortelier staan hoog aangeschreven. De redactie van Podium draait Suite voor cello nr.1, deel V Menuet I+II en deel VI Gigue.

Daarnaast het vierde deel van het pianotrio van Maurice Ravel, samen met zoon Yan Pascal Tortelier op viool en Maria de la Pau op piano.

Dinsdag 14 mei 2024

Tortelier was naast solist en tutti-speler in het orkest, ook fervent kamermusicus. Rond 1968 nam hij de cellosonate opus 19 van Rachmaninov op, met pianist Aldo Ciccolini, we horen deel 3, Andante.

Op dinsdag laten we hem ook als solist horen in het Rondo voor cello en orkest, opus 94 van Antonín Dvořák, met het Royal Philharmonic Orchestra, onder leiding van Charles Groves.

Woensdag 15 mei 2024

Na het pianotrio van Maurice Ravel op maandag draaien we vandaag de andere kant van de LP uit 1978: Tortelier speelt met zijn zoon Yan Pascal Tortelier op viool en Maria de la Pau achter de piano het eerste pianotrio van Camille Saint-Saëns.

Lees de uitgebreide biografie

Componist - Paul Tortelier

Componist - Paul Tortelier

Ster advertentie
Ster advertentie