Kerst
AVROTROS

Klassieke kerstvideo's

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Klassieke kerstvideo's

AVROTROS maakte voor NPO Klassiek twee gloednieuwe opnames speciaal voor de kerstdagen: het Kobra Ensemble zingt 'Have Yourself A Merry Little Christmas' en de broers Anton & Gerard Spronk spelen de kerstklassieker 'Stille Nacht'. Het resultaat is een mooie, pure beeldregistratie en een audio-opname, opgenomen in één take!

Het indrukwekkende kersttoneel voor deze video's is het monumentale voormalige zendstation Radio Kootwijk in het hart van de Veluwe, waar bomen plaats hebben gemaakt voor een gebied van heidevelden en zandverschuivingen, maar daar middenin het karakteristieke imponante gebouw van de Nederlandse architect Julius Luthmann.

Have Yourself a Merry Little Christmas

Als je dit nummer hoort weet je dat de kerstperiode begonnen is. 'Have Yourself a Merry Little Christmas' werd in 1943 geschreven voor de film Meet Me in St. Louis door Hugh Martin en Ralph Blane. Martin was op vakantie in een huis in de buurt van Southside in Birmingham, Alabama, dat zijn vader Hugh Martin voor zijn moeder had ontworpen als huwelijksreishuisje, iets verderop in de straat van zijn geboorteplaats, en dat later de thuisbasis werd van Martin en zijn gezin. In een scène die zich afspeelt op kerstavond zingt Judy Garlands personage, Esther, het lied om haar moedeloze vijfjarige zusje Tootie op te vrolijken. Het lied wordt hier vertolkt door het Kobra Ensemble. Al twaalf jaar zingen en performen deze zangeressen samen op verschillende podia, evenementen en festivals. En nu dus speciaal voor kerst in Radio Kootwijk. Geniet van deze ultieme kerstklassieker! 🎄

Quote

Dit nummer sprak ons heel erg aan, omdat de meeste kerstliedjes gaan over warmte en samenzijn, en hier wordt juist beschreven dat ook wanneer je het moeilijk hebt er altijd ruimte is voor hoop.

Saskia Voorbach (Kobra Ensemble)

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stille Nacht

Stille Nacht, misschien wel het meest gezongen kerstlied aller tijden, komt uit het Salzburgerland. De oorspronkelijke tekst werd in het Duits geschreven door Joseph Mohr. De componist Franz Gruber schreef de melodie. Deze melodie is inmiddels iets veranderd. Het lied is in meer dan 140 talen vertaald en uitgevoerd door vele artiesten en koren, waarmee het inmiddels wereldwijd een van de populairste liederen is. Speciaal voor AVROTROS & NPO Klassiek spelen de broers Anton & Gerard Spronk 'Stille Nacht' in een arrangement van hun vader, Frank Spronk. Hoe symbolisch voor de ware kerstgedachte, samenzijn als familie, in muziek. Een bijzonder intieme vertolking van een échte kersthit. Veel luisterplezier! ✨

Quote

En als we het dan hebben over familie... 'Stille Nacht' is de favoriete kerstmelodie van onze moeder. Ze barst altijd in tranen uit als ze dat hoort.

Gerard Spronk

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kerstmysterie: Wie componeerde 'Stille Nacht'?

Iedereen kan het meezingen, maar de herkomst is minder duidelijk. We weten inmiddels dat Franz Gruber de melodie schreef, maar hier was lange tijd veel onduidelijkheid over. Hoe zit dat? En waarom werd het gecomponeerd voor gitaar, een zeer ongebruikelijk instrument in kerkelijk Oostenrijk? In deze kerstspecial van de podcast Klassieke Mysteries kom je erachter... Luister de aflevering hier:

Kerstmysterie: Wie componeerde 'Stille Nacht, Heilige Nacht'? - Klassieke Mysteries

Ster advertentie
Ster advertentie