Klassiek Inside
KRO-NCRV

Eet Klaus Mäkelä van twee walletjes? 'Ik zou het niet zo negatief inzien'

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Eet Klaus Mäkelä van twee walletjes? 'Ik zou het niet zo negatief inzien'

NRC-journalist Bas van Putten is er kritisch over dat het Koninklijk Concertgebouworkest de stap van sterdirigent Klaus Mäkelä accepteert. "In één klap is het Concertgebouworkest van Droombestemming Toptalent tot filiaal van de Mäkelä-keten afgegleden", schrijft hij in het NRC. "Ik zou het niet zo negatief inzien", zegt violist Coraline Groen in de podcast Klassiek Inside.

#31 - Lekker potje neumen (S02) - Klassiek Inside

Dubbelrol

Klaus Mäkelä gaat een dubbelrol vervullen. Vanaf 2027 dient hij twee orkesten: in Amsterdam en in Chicago. Het Koninklijk Concertgebouworkest had dit volgens Van Putten niet moeten accepteren, omdat het symbolische effect van deze benoeming volgens de journalist fataal kan zijn voor de internationale positie van het Concertgebouworkest en zijn vertrouwensband met de jonge chef. Plaatopnames, premières en een groot repertoire zou gedeeld worden met de concurrent.

Ander publiek

Violist bij het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO), Coraline Groen, ziet het probleem niet echt. "Ten eerste, als hij zegt: het KCO had het niet moeten accepteren… daar hebben wij niet zoveel over te zeggen. Dat doet hij toch echt zelf", vertelt ze in de podcast. "En ik zou het niet zo negatief inzien. Chicago is ver weg, he? Wij zitten in Europa en zij in Amerika. Het is totaal anders. Dus ook de mensen die je aantrekt zijn heel anders."

'Waar hij ook werkt, het maakt niet uit'

"Wij hebben zo'n goede band met hem", vertelt Groen. "Voor ons is het gewoon fantastisch om met hem te werken. Elk concert is fantastisch. Waar hij verder dan werkt, dat maakt op zich niet uit." Groen denkt dat dit ook wederzijds is. "Het was ook echt een match van twee kanten. Volgens mij vindt hij het ook hartstikke leuk bij ons."

Gerelateerde podcast

Klassiek Inside

Klassiek Inside

Podcast Klassiek Inside
Pianist Jacobus den Herder en presentator Niels Heithuis bespreken de actualiteiten uit de klassieke muziekwereld.
Met: nieuwe cd’s, de recensierubriek 'Herkent u zich hierin?’ en de Tourartiest.
Luister alle muziek uit de podcast hier.

Ster advertentie
Ster advertentie