Klassieke Top 400

Deze 5 klassieke stukken zijn perfect voor dierendag

foto: Pexels / NPO Radio 4foto: Pexels / NPO Radio 4
  1. Klassiekchevron right
  2. Deze 5 klassieke stukken zijn perfect voor dierendag

De één wordt er rustig van, de ander begint er bij te janken... Het is duidelijk dat dieren reageren op klassieke muziek. Wij zetten vijf diervriendelijke klassieke hits voor je op een rij om samen met je huisdier van te genieten op dierendag!

1. De zwaan van Tuonela van Sibelius

De witte, sierlijke verschijning van de zwaan heeft beroemde klassieke muziekstukken opgeleverd. Zo was Sibelius gefascineerd door het dier. "Zo'n honderdduizend jaar geleden moet ik familie zijn geweest van zwanen, want ik voel een grote aantrekkingskracht van ze uitgaan", schreef de Finse componist ooit. In zijn De zwaan van Tuonela hoor je hoe een zwaan majesteitelijk glijdt over de zwarte rivier die het mythologische dodenrijk Tuonela omringt. De althobo verklankt de zwaan en een ijle orkestklank het mysterieuze water.

2. The lark ascending van Vaughan Williams

Niet alleen de zwaan, maar ook andere vogels zijn een inspiratiebron voor componisten geweest. Het gezang en de vlucht van een leeuwerik zorgden voor de grootste hit van Vaughan Williams: The lark ascending voor viool en orkest. Toen deze Britse componist langs de kliffen van de Engelse kustplaats Margate liep, kwam er een melodie voor soloviool in hem op die het vogelgezang imiteert. Naarmate het stuk vordert, hoor je de vogel als het ware over prachtige landschappen vliegen.

3. De vuurvogel van Stravinsky

Er komen natuurlijk ook allerlei fabeldieren voor in muziek. Zo componeerde Stravinsky muziek bij het ballet De vuurvogel over een wezen met ogen van edelstenen en vlammende veren. In het verhaal wordt prins Tsarevitsj door de vuurvogel geholpen om de boze tovenaar Kosjtsjej te verslaan. Stravinsky heeft het dier met sprookjesachtige melodieën en allerlei mysterieuze klankeffecten op een betoverende manier tot leven gebracht.

4. Schilderijententoonstelling van Moessorgski

Ossen en kuikens - je zou ze misschien niet verwachten als onderwerp voor een klassiek muziekstuk, maar de Russische componist Moessorgski raakte juist door deze dieren geïnspireerd. Hij zag op een tentoonstelling van een bevriende kunstenaar schilderijen van een ossenkar en een ballet van kuikentjes. Een muzikale impressie van deze en andere schilderijen verwerkte Moessorgski in zijn Schilderijententoonstelling. De piepende kuikens en zware ossenkar zijn niet te missen in deze opvallende muziek.

5. Le carnaval des animaux van Saint-Saëns

Van groot tot klein: de Franse componist Saint-Saëns vond zo ongeveer alle dieren inspirerend. In zijn beroemde Le carnaval des animaux laat hij een vreemde dierenoptocht voorbijkomen, van leeuwen, de olifant en de zwaan tot een aquarium met vissen en een volière met vogels. Zelfs fossielen zijn van de partij!

Ster advertentie
Ster advertentie