Luistertip

Caravaggio: de kunst van een onthoofding

  1. Klassiekchevron right
  2. Caravaggio: de kunst van een onthoofding

Bij een onthoofding denken we in onze tijd vooral aan islamitisch terrorisme. In de kunstgeschiedenis staan de meest bekende onthoofdingen op naam van David en koning Herodes. Podcast Scheppingsdrift bespreekt de tweede.

’s Werelds meest bekende onthoofdingstafereel in de kunst hangt in de Maltese hoofdstad Valette. Het is een macaber schilderwerk van Caravaggio uit 1608. Een van de grootste schilderijen die deze fameuze kunstschilder heeft nagelaten. De scene is gruwelijk: het is vlak voor het moment vlak voordat Johannes de Doper het mes op de keel wordt gezet in opdracht van koning Herodes. Johannes de Doper was gevangen gezet, omdat hij zich kritisch had uitgelaten over de levensstijl van de koning. Zijn executie vindt plaats op last van Herodes en diens dochter Salome.

De onthoofding van Johannes de Doper van Caravaggio (1608)

Dit schilderij ademt horror en is beklemmend. Het is af te lezen aan de gezichten van alle personen die zijn afgebeeld. Ab Nieuwdorp, Alain Verheij, Lieke Wynia en Allard Amelink bespreken dit schilderijen en meer kunstwerken over de onthoofding van Johannes de Doper in de podcast Scheppingsdrift.

Beluister aflevering 8: Salomé

#8 - Salomé - Scheppingsdrift

Meer afleveringen

Scheppingsdrift is een EO-podcast van NPO Radio 4 waarin de link wordt gelegd tussen vroegere en hedendaagse kunst en oude bijbelverhalen.

Scheppingsdrift:

De EO-NPO Radio 4-podcast Scheppingsdrift vertelt de verhalen achter de kunstwerken. Welke Bijbelse thema's inspireerden schrijvers, componisten, filmmakers en beeldend kunstenaars? Presentator Allard Amelink bespreekt in elke aflevering kunst die geïnspireerd is op de Bijbel.
Ster advertentie
Ster advertentie