Luistertip

Het geheim van Simson is een nieuwe aflevering van de podcast Scheppingsdrift

  1. Klassiekchevron right
  2. Het geheim van Simson is een nieuwe aflevering van de podcast Scheppingsdrift

Wie niet sterk is, moet slim zijn. Maar wat als je wel heel sterk bent, maar niet heel slim? In een nieuwe aflevering van de NPO Radio 4 / EO podcast Scheppingsdrift gaat over het verhaal van Simson. Simson leeft als Nazireeër, wat erop neerkomt dat hij onder meer zijn haren niet afscheert. En door die haardos is hij sterk. Het is voor hem niet altijd even makkelijk die kracht in toom te houden.

Het geheim van Simson

Bovendien heeft Simson een zwak voor vrouwen en dan in het bijzonder voor Filistijnse vrouwen. En laat hij nou net door God gezonden zijn om Israël te bevrijden van die Filistijnen. Een van zijn geliefden is Delila, die tot drie keer toe heeft geprobeerd te achterhalen waarin nou zijn grote kracht schuilt. Maar tot drie keer toe vertelt Simson haar niet de waarheid. Toch is het uiteindelijk Delila die zijn geheim weet te achterhalen, ze knipt zijn haar en richt hem daarmee ten gronde. Het schetst een tragisch beeld van een man die geliefd wil zijn, maar daarin niet altijd de juiste keuzes maakt.

Ook de vrouwfiguur Delila is fascinerend. Ze is een femme fatale, en lijkt alleen maar neergezet te worden als een slecht persoon. Maar in Samson et Dalilah van Camille Saint-Saëns leren we haar kennen als iemand met hart voor haar volk.

Simson in kunst, boeken en films

Het is interessant om te zien hoe Simson door de jaren heen in kunst, boeken en films een rol speelt. In de theaters en opera was Simson een aantrekkelijk onderwerp. En hij was waarschijnlijk de eerst oudtestamentische held die op het doek verscheen. In 1903 was er de korte stille film Samson et Dalila van Ferdinand Zecca uit de Franse Pathé-studio. Doordat het om een rechtenvrij verhaal ging, bood het de mogelijkheid om veel seks en geweld te laten zien. Dit was vanwege de Production Code (Hays Code) niet goed mogelijk.

Was Simson nu een held of een verachtelijk figuur? Luister naar Scheppingsdrift met Ab Nieuwdorp, Alain Verheij, Allard Amelink en Rick de Gier en trek zelf je conclusie!

Ster advertentie
Ster advertentie