NTR ZaterdagMatinee
NTR

Luister het barokfeest in de NTR ZaterdagMatinee terug

foto: Marco Borggreve
  1. Klassiekchevron right
  2. Luister het barokfeest in de NTR ZaterdagMatinee terug

De Matinee van afgelopen weekend was een groot barokfeest met het Helsinki Baroque Orchestra en Dmitry Sinkovsky. Hij soleerde zelf in een Vioolconcert van Bach. Bij een feest hoort natuurlijk dansmuziek. Dat hoorde je terug in de balletmuziek Les élemens, waarin Jean-Féry Rebel de elementen beschrijft. Waarvan water er natuurlijk één is. En laat dat nou net het onderwerp zijn van het slotstuk van Händel.

Hoe uitbundig wil je barokmuziek hebben? Dat was de grote vraag tijdens het concert. Voor de pauze klonk de barokmuziek Les élémens uit 1738 van de Franse componist Jean-Féry Rebel. Muziek waarin het Italiaanse temperament gecombineerd wordt met de Franse elegantie en beheersing. Zoals te verwachten hoor je in alle secties de Elementen terug. Hoe kun je de Elementen onderscheiden in de muziek? Het is interpretatie, maar waar je in Cahos 1 de vrije en overgebonden noten van de fluit hoort, moet dat wel de Lucht zijn. Vervolgens imiteren de fluiten in Cahos 2 met stijgende en dalen melodische lijnen het stromende Water en zijn het in Cahos 3 virtuoze loopjes in de violen die aan Vuur doen denken. Tenslotte is het de stevige bas die symbool staat voor de Aarde.

In het volgende stuk van de grote meester uit de barok: Johann Sebastian Bach was het mogelijk Dmitry Sinkovsky solistisch aan het werk te horen. Het ging om het prachtige Vioolconcert in a BWV 1041. Vervolgens stond na de pauze het element Water centraal in de Watermuziek van Georg Friedrich Händel. Geschreven voor de eerste tocht over het water van de Engelse koning George I. Een evenement dat plaatsvond op 22 augustus 1715 tussen de plaatsen Whitehall en Limehouse. Voor zijn uitvoering met het Helsinki Baroque Orchestra combineerde Sinkovsky de muziek uit drie verschillende suites.

NTR ZaterdagMatinee - Een barokfeest met Dmitry Sinkovsky

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zaterdag 20 januari 2024

Omroep

NTR

Componisten

Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel, Jean-Fery Rebel

Uitvoerenden

Dmitry Sinkovsky (Dirigent)

Ensembles

Helsinki Barok Orkest

Tijdperken

Hoog barok

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Muzikaal feestvieren

Na het concert had Hans Haffmans een kort gesprek met Sinkovsky. "Hoe kun je niet van deze muziek houden?" zei de dirigent over de Watermuziek van Händel. "Wat je hier meemaakt is het hoogtepunt uit de Barok, het is muzikaal feestvieren. Voor mij was Händel de absolute grootmeester. Alles wat hij scheef was zo'n beetje perfect." Naast violist en dirigent is Sinkovsky ook zanger. Dus hij weet ook de vocale kwaliteiten van de componist te waarderen. "Dat is zeker zo", bevestigt hij. 'Händel is de meest ongelofelijke operacomponist uit de achttiende eeuw. Hij was op de juiste plek, op het juiste moment. Hij had niet voor niets succes in Rome, Londen en Duitsland."

NTR ZaterdagMatinee Interview Dmitry Sinkovsky

Ster advertentie
Ster advertentie