NTR ZaterdagMatinee
NTR

programmaboekje 15 februari 2020

  1. Klassiekchevron right
  2. programmaboekje 15 februari 2020

zaterdag 15 februari 2020 - Het programmaboekje kunt u hier alvast lezen.

Rachmaninovs Tweede pianoconcert

Radio Filharmonisch Orkest

Ludovic Morlot, dirigent

Alexander Romanovsky, piano

Loevendie - La Calle (opdrachtwerk NTR ZaterdagMatinee - wereldpremière, mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten)
Rachmaninov - Tweede pianoconcert
Bartók - Concert voor orkest

Rachmaninovs Tweede pianoconcert

De Rus Alexander Romanovsky speelt het beroemde Tweede pianoconcert van Sergej Rachmaninov. Een mooie combi met de werken van Theo Loevendie en Béla Bartók, die hun liefde voor ‘het orkest’ betonen.

Alexander Romanovsky in Rachmaninovs bekendste pianoconcert

Alexander Romanovsky vervangt zijn collega Alexander Gavrylyuk, die wegens een blessure zijn optreden helaas op een laat moment moest afzeggen. De beroemde Italiaanse dirigent Carlo Maria Giulini zag in de nog jonge Romanovsky, een grandioze telg in de Russische pianoschool, al een buitengewoon begaafde musicus. En in september 2011 schreef Trouw naar aanleiding van een optreden in Het Concertgebouw: “Romanovsky profileerde zich als een van de allerbeste pianisten van zijn generatie. Hij speelt niet alleen gaver en sneller dan de meeste van zijn collega’s, hij heeft tevens een heel eigen en sympathiek geluid: kristalhelder.”

Liefde voor de jazz en het orkest

Rachmaninovs Tweede pianoconcert, dat de wederopstanding van Rachmaninov na een duistere depressie betekende, krijgt gezelschap van werken die op vergelijkbare wijze de sfeer van een land transformeren tot meeslepende abstracte muziek. Theo Loevendie viert zijn liefde voor de Amerikaanse jazz in zijn nieuwe La Calle. En Béla Bartók verstopte zijn liefde voor de Oost-Europese volksmuziek in zijn grootse viering van het orkestapparaat, het Concert voor orkest. Met dit werk speelt een van de belangrijkste motoren van de ZaterdagMatinee zich in de schijnwerpers: het immer flexibele en altijd op het hoogste niveau spelende Radio Filharmonisch Orkest.

Ster advertentie
Ster advertentie