Opium
AVROTROS

De Grote Poëzieprijs voor Roelof ten Napel

foto: Annelies Verhelst
  1. Klassiekchevron right
  2. De Grote Poëzieprijs voor Roelof ten Napel

Vrijdagavond 13 mei is om 19:15 uur in AVROTROS-programma Opium bekendgemaakt dat Roelof ten Napel De Grote Poëzieprijs 2022 wint met Dagen in huis (Hollands Diep).

De jury over Dagen in huis:

Deze jonge dichter heeft een bundel geschreven die opvalt door de manier waarop nauwkeurige analyses hand in hand lijken te gaan met een sensitief en intuïtief bewustzijn. Zijn waarnemingen en observaties zijn steeds het vertrekpunt voor een nauwegezet poëtisch onderzoek. Dat tastende heeft niet alleen iets kalmerends en geruststellends, maar wekt ook bewondering op: de diepte die overal in schuilt; achter handen en ramen, aan tafels, in hoeken, in de regen, de wolken of in namen.

Als lezer treed je binnen in een wereld die je herkent, maar die tegelijkertijd ook nieuw voor je is. Deze poëzie is sereen en reflexief zonder dat ze ook maar ergens saai wordt. Zowel de bruikbaarheid als onbruikbaarheid van vergelijkingen wordt gethematiseerd:

‘Wat ermee te vergelijken valt/ valt te begrijpen.’

En:

‘geen vergelijking/ vindt vaste grond – als een brug/ tussen twee banken mist!’

foto: Annelies Verhelst

Roelof ten Napel na de uitzending van Opium, foto: Annelies Verhelst

De jury over Ten Napel:

Ten Napel is een dichter die tegelijkertijd ook schilder, beeldhouwer, fotograaf is. Hij schrijft vanuit een bezield perspectief, waardoor zijn observaties nergens afstand scheppen, maar vaak juist iets tactiels en soms zelfs intiems hebben. Het huis uit de titel bijvoorbeeld, is ook op te vatten als ons lichaam, of dat van een ander: ‘Als we ons medeleven verbeelden als verplaatsen-in,/ hebben we dan van de ander geen huis gemaakt?’

Het ‘in huis zijn’ wordt letterlijk vergeleken met ‘in leven zijn’ wat tegen de achtergrond van een pandemie onnadrukkelijk maar onoverkomelijk nog eens aan betekenis wint. Wij vieren de bundel Dagen in huis van Roelof ten Napel – en prijzen de poëzie die weer eens bewijst een huis te kunnen zijn, met ruime, lichte kamers, voor al wie er onderdak zoekt.

Juryleden: Elke Brems, Vicky Francken, John Jansen van Galen, Maarten Moll, Xavier Roelens

De Grote Poëzieprijs

De Grote Poëzieprijs bekroont de beste Nederlandstalige bundel van het afgelopen jaar met € 20.000 en is (sinds 2019) de opvolger van de VSB Poëzieprijs als een toonaangevende prijs voor de Nederlandstalige poëziebundel. Aan de prijs zijn inspirerende publieksprogramma's en educatieve trajecten verbonden die een beeld geven van de actuele stand van zaken van poëzie in het Nederlands taalgebied.

Luister de uitzending terug:

Opium

Ster advertentie
Ster advertentie