Panorama Zondag
KRO-NCRV

Het culturele landschap van Richard Korver

foto: Panorama Zondag
  1. Klassiekchevron right
  2. Het culturele landschap van Richard Korver

Korver is erg terughoudend over zijn privéleven en wil daar eigenlijk niet over praten. Over kunst zegt hij dat hij dat heel belangrijk vindt. Een bestaan zonder kunst is leeg. Volgens hem is kunst noodzakelijk om de geest flexibel te houden en creatief te zijn in hoe je naar dingen kijkt.

Sinds 2000 is hij actief als advocaat en geeft daarnaast communicatietraining aan advocaten. Zijn eigen advocatenkantoor richtte hij op in 2015. Korver is daarnaast voorzitter van het Landelijk Advocaten Netwerk voor Gewelds- en Zedenslachtoffers (LANGZS) en zet zich in voor slachtoffers van ernstige misdrijven zoals zedendelicten. Hoewel hij bekend staat om het bijstaan van slachtoffers in de rechtszaal, staat hij ook regelmatig (jeugdige) verdachten bij en doet zaken die zich afspelen in het persoon- en familierecht. Daarnaast is Korver bij verschillende instituten actief als docent en is hij bij diverse Universiteiten gastdocent.

Kunstwerk 1: klassieke muziek: Vier jaargetijden- Vivaldi

De vier jaargetijden is een cyclus van vier vioolconcerten gecompondeerd door Antonio Vivaldi. Hij schreef dit in 1723. Dit werk wordt gezien als één van de bekendste werken in de gehele klassieke muziek. Het muziekstuk spreekt zo tot de verbeelding omdat Vivaldi veel natuurgeluiden karakteriseerde in de muziek, zoals het geluid van vogels of een brandend vuur.

"Ik zag haar in het Concertgebouw op het moment dat alles net weer even open was. De toegift was de Zomer van de Vier jaargetijden. Ik werd getroffen door de enorme passie en overgave waarmee ze speelde. Ik voelde de passie ervan af spatten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kunstwerk 2: Speech van inheemse Amerikaan Chief Seattle

Chief Seattle, ook wel Sealth of Seathl geschreven, was opperhoofd van de stam van de Suquamish en Duwanish. Dit zijn inheemse Amerikanen uit de tegenwoordige staat Washington. Hij werd geboren rond 1786 op Blake Island, en stierf 1866 in het Suquamish-reservaat bij Haven Madison (nu Bainbridge Island). De stad Seattle werd naar hem genoemd.

"De speech is verrassend actueel als je kijkt naar wat chief Seattle zegt over de aarde en het klimaat."

Lees hier de speech

Kunstwerk 3: De openingstheme van Inspector Morse

Inspector Morse is een Britse politieserie die van 1987 tot 2000 te zien was. De serie is gebaseerd op boeken van Colin Dexter. Het motief van de openingsmuziek is morsecode. Dit spelt het woord "morse" uit.

"Dit keek ik vaak als kind. Het acteerwerk is goed. Niet alleen van Morse, maar ook van de andere acteurs. Dat kunnen die Engelsen nu eenmaal veel beter dan wij.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kunstwerk 4: Boeddhabeeld uit Myanmar

Het Boeddhisme is een religieuze stroming ontstaan in de vijfde eeuw voor Christus. Wereldwijd zijn er ongeveer 415 miljoen aanhangers van de religie. Boeddhisten geloven onder andere in karma en wedergeboorte. Ook geloven ze dat alles vergankelijk is, en dat het geen zin heeft om bezittingen te hebben. Deze gaan immers weer weg.

"21 jaar geleden ging ik in op het verzoek van een boeddhistische monnik voor een gesprek. Dat was in Noord-Thailand op de grens van Myanmar. Dat was het moment waarop ik tot de conclusie kwam dat ik zelf eigenlijk ook een boeddhist ben."

Lees hier meer over het Boeddhisme in Myanmar

Ster advertentie
Ster advertentie