Podcasts
KRO-NCRV

De Johannes-Passion is indrukwekkender dan je denkt: luister het hier

foto: KRO-NCRV
  1. Klassiekchevron right
  2. De Johannes-Passion is indrukwekkender dan je denkt: luister het hier

De Johannes-Passion is het kleine broertje van de beroemde Matthäus-Passion. Maar de Johannes is zeker net zo dramatisch, flitsend én ontroerend. Presentator en theoloog Wilfred Kemp gidst je samen met violist, dirigent en programmamaker Carel den Hertog door in de nieuwe tweedelige podcast Johannes-Passion.

KRO-NCRV presentator en theoloog Wilfred Kemp neemt samen met muzieksamensteller en dirigent Carel den Hertog de Johannes-Passion nauwgezet onder de loep. Dat doen ze in de serie Meer dan Matthäus, waarin eerder religieuze klassieke meesterweken centraal stonden zoals Bachs Weihnachtsoratorium en de Messiah van Händel. De tweedelige podcast Johannes-Passion is vanaf donderdag 14 maart te beluisteren bij KRO-NCRV en NPO Klassiek op de bekende podcastkanalen.

Gerelateerde podcast

Meer dan Matthäus

Meer dan Matthäus

Bachs meesterwerk uit de schaduw

In de eerste aflevering hoor je hoe de kerkgangers van de bankjes werden geblazen, waarom Bach twee fluiten precies dezelfde partij laat spelen en waarom Petrus geen huilebalk is.

Luister de aflevering hier - Meer dan Matthäus

Een fagot op anabole steroïden

De tweede aflevering gaat over dobbelende soldaten en een vulgaire baspartij, een fagot op anabole steroïden en hoe Bach het reiken naar de hemel muzikaal verklankt in het slotkoor.

Luister de tweede aflevering hier. - Meer dan Matthäus

'Het werd steeds indrukwekkender'

"Voor mij gold een beetje: onbekend maakt onbemind", zegt presentator Wilfred Kemp. "Alleen hoe meer ik er met Carel indook, hoe indrukwekkender de Johannes-Passion werd. Zo was het mooi om te ontdekken dat het verschil in karakter tussen het Mattheusevangelie en het Johannesevangelie ook in de muziek tot uiting komt. Elke volgende keer zal ik met meer plezier luisteren", zegt hij.

De Johannes-Passion is de andere passie waarin Johann Sebastian Bach het lijdensverhaal van Jezus Christus muzikaal vertelt, zoals dat naar voren komt in het Evangelie van Johannes. Muzikaal doet de Johannes-Passion niet onder voor de Matthäus, is te horen in de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie