Podium Klassiek
NTR

Podium Klassiek 12 februari

foto: Hilde Verweijfoto: Portret Elly Ameling voor NPO Klassiek
  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Klassiek 12 februari

Floris Kortie, Dieuwertje Blok en Mike Boddé ontvangen sopraan Elly Ameling, bas-bariton Robert Holl, sopraan Lenneke Ruiten, pianist Thom Janssen, pianist Aidan Mikdad, violist Shunske Sato & Nederlandse Bachvereniging, en Woodcraft.

Zangeres Elly Ameling is een legendarische grootheid uit de liedkunst. Iedereen in de wereld van de klassieke muziek kent haar naam. Op 8 februari is zij 90 jaar en dat gaan we op een bijzondere manier vieren. Want de ere-ring die haar naam draagt en die haar bij haar afscheid in 1996 werd geschonken, wordt overgedragen aan een nieuwe generatie. Te gast is sopraan Lenneke Ruiten die de Elly-Ameling-Ring ontvangt van Robert Holl (75), de tweede ringdrager. Speciaal voor deze gelegenheid zingt Lenneke Ruiten twee liederen: Violon van Francis Poulenc en Die Mainacht van Johannes Brahms. Ze wordt begeleid door pianist Thom Janssen.

De Nederlandse Bachvereniging toert momenteel met het programma Bach Fusion waarin Johann Sebastian Bach als muzikale kosmopoliet wordt gepresenteerd. Bach was dol op de concerten van zijn Italiaanse tijdgenoten en parafraseerde en bewerkte die naar hartenlust. Ook liet hij zich inspireren door hun uitbundige stijl. Violist en artistiek leider Shunske Sato soleert in Bachs Vioolconcert in E groot.
Kijk hier voor meer informatie over het programma Bachs Fusion.

De jonge pianist Aidan Mikdad kwam ooit als 15-jarige voor het eerst naar onze studio en maakte op iedereen en vooral Paul Witteman een verpletterende indruk. Hij speelde onbevreesd de meest virtuoze muziek. Hij kwam nog vaker langs voor spectaculaire optredens, de laatste keer in 2021 voor Pauls 75ste verjaardag. Nu, zes jaar na zijn eerste optreden in onze show, brengt hij zijn debuut-cd uit. Een moment om te markeren.

Jonge Helden zijn de 5 strijkers van Woodcraft. Allen hebben een klassieke opleiding, maar zijn een nieuwe weg ingeslagen waarbij ze zelf muziek componeren en nieuwe klanken uit hun instrumenten halen. En met succes, want Woodcraft won onlangs de Dutch Jazz Competition. In Podium Klassiek spelen de strijkers een eigen compositie die gebaseerd is op een thema van de 19de-eeuwse Russische componist Anton Arensky.

In Podium Klassiek Extra volop aandacht voor de jarige Elly Ameling. We zien een portret van Hans Haffmans, Hilde Verweij en Bas Hagemeijer, waarin de zangeres terugblikt op haar rijke carrière. En we kijken naar een compilatie van enkele mooie optredens van de grootste zangeres die Nederland heeft gekend. Podium Klassiek Extra wordt uitgezonden op het digitale kanaal NPO 2 Extra, aansluitend aan de reguliere uitzending van Podium Klassiek.

👉 Klik hier voor de speciale themapagina over Elly Ameling

Video niet beschikbaar

Nieuw seizoen Hollandse Helden over Elly Ameling

Hollandse Helden

Hollandse Helden

Muziek en beeld uit de uitzending:

Jawa Manla & Lucie Lelaurain
Traditioneel

Woodcraft
Varensky

Schilderij: Appelboom (pointillistische versie) - Piet Mondriaan

Lenneke Ruiten & Thom Janssen
Francis Poulenc

Violon

Schilderij: The Violin Case - Suzanne Valadon

Lenneke Ruiten & Thoma Janssen
Johannes Brahms

Die Mainacht

Schilderij: Maimåne - Nikolai Astrup

Shunske Sato & Nederlandse Bachvereniging
Johann Sebastian Bach

Vioolconcert in E groot: Allegro

Schilderij: Oriental pleasure garden - Paul Klee

Aidan Mikdad
Alexander Skrjabin
Sonate nr. 2: Presto

Schilderij: Wilde Zee - Ivan Konstantinovich Aivazovsky

Mike Boddé
Improvisatie over I’ve Got Rhythm

Ster advertentie
Ster advertentie