Podium Witteman
NTR

Podium Witteman 20 maart

foto: Marco Borggrevefoto: Marco Borggreve
  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Witteman 20 maart

Paul Witteman ontvangt toppianist Anna Fedorava en haar ouders Borys Fedorov en Tetiana Abaieva, violist Lisa Jacobs & The String Soloists, klarinettist Emile Souvagie, zangeres Anne Serierse, cellist Florianne Remme & pianist Alexander Declercq, en Calefax Reed Quintet.

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne wijdt de in Nederland wonende Oekraïense toppianist Anna Fedorova haar bestaan volledig aan het organiseren van benefietconcerten om hulp te bieden aan haar vaderland. Ze is direct persoonlijk betrokken, omdat haar beide ouders, ook pianisten, vlak voor het uitbreken van de oorlog huis en haard in Kiev hebben verlaten en nu bij haar inwonen. Anna vertelt over wat muziek kan doen in deze tijd - niet alleen Oekraïense, maar ook Russische muziek. In Podium Witteman speelt ze samen met haar ouders Borys Fedorov en Tetiana Abaieva de prachtige Romance voor zes handen van Sergej Rachmaninov.

Anna Fedorova heeft op facebook een oproep gedaan voor hulp voor Oekraïense musici en muziekstudenten die hun instrument hebben moeten achterlaten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

We hebben al ontzettend veel mooie reacties binnengekregen! Heb je een muziekinstrument thuis dat je niet meer gebruikt of heb je thuis een piano staan en ruimte om je huis open te stellen? Laat het ons dan weten via podiumwitteman@ntr.nl. We zijn alle reacties aan het inventariseren en gaan samen met betrokken partijen waaronder het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds kijken hoe we de musici het beste kunnen helpen. Het kan even duren voor je een reactie ontvangt.

Topviolist Lisa Jacobs komt naar Podium Witteman met het strijkersensemble The String Soloists, waarvan ze de artistiek leider is. Uniek aan het ensemble is dat ze zonder dirigent spelen, wat zorgt voor een zeer grote betrokkenheid van alle spelers. The String Soloists spelen het eerste deel uit de Holberg Suite van Edvard Grieg en de Romance van de Deense componist Carl Nielsen.

Op 24 en 26 maart spelen The String Soloists in Rijssen en Rhenen. Kijk hier voor meer informatie.

Pauls Jonge Held is deze week de 23-jarige Belgische klarinettist Emile Souvagie. Hij studeerde vorig jaar af aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel. Vorige week won hij een academieplaats bij het Koninklijk Concertgebouworkest. In Podium Witteman speelt Emile samen met cellist Florianne Remme en pianist Alexander Declercq het virtuoze slotdeel uit het klarinettrio van Johannes Brahms.

Floris Kortie vertelt over het bekendste glissando (glijden van de ene naar de andere toonhoogte) uit de klassieke muziek: de klarinetsolo van George Gershwins Rhapsody in Blue. Calefax Reed Quintet heeft het stuk, dat oorspronkelijk een pianoconcert is, gearrangeerd voor hun unieke bezetting van vijf houtblazers.
Calefax Reed Quintet treedt komende week 6 keer op door het hele land in de serie Spraakmakers. Kijk hier voor meer informatie en speeldata.

Mike Boddé is fan van de Franse componist, arrangeur en pianist Michel Legrand. Samen met jazzzangeres Anna Serierse brengt hij Legrands lied Summer Me, Winter Me uit de film THE PICASSO SUMMER in een Nederlandse vertaling.

Podium Witteman Podcast

In de Podium Witteman Podcast stelt Floris Kortie de vraag: Wat is een ouverture, en hoe heeft deze zich ontwikkeld van intro van een opera tot een zelfstandige muziekvorm? De antwoorden en voorbeelden komen van radiopresentator Hein van Eekert en Niek van Idelenburg, artistiek directeur van Holland Opera

Gerelateerde podcast

Podium Klassiek Podcast

Podium Klassiek Podcast

Podium Witteman is zondag hier terug te kijken:

Video niet beschikbaar

Muziek en beeld uit de uitzending:

Lisa Jacobs & The String Soloists
Edvard Grieg
Holberg Suite, Op. 40: deel 1. Praeludium
Beeld: Carl Kahler – De geliefden van mijn vrouw

Trio de Staël
Johannes Brahms
Klarinettrio in a kl.t., Op. 114: deel 4. Allegro
Beeld: Vilhelm Hammershøi – Interieur van Strandgade 30

Anna Fedorova & Borys Fedorov & Tetiana Abaieva
Sergej Rachmaninov
Twee Stukken voor Zes Handen: deel 2. Romance. Andante sostenuto
Beeld: Irina Vyshes – Andreassteeg in Kyiv

Calefax Reed Quintet
George Gershwin / arr. Raaf Hekkema
Rhapsody in Blue
Beeld: Beelden van New York in de jaren ’30, gerestaureerd door Ricks Film Restoration

Lisa Jacobs & The String Soloists
Carl Nielsen / arr. Lisa Jacobs & Aleksandra Kaspera
Twee Fantasiestukken, Op. 2: deel 2. Romance. Andante con duolo
Beeld: Peder Severin Krøyer – Zomeravond op het zuiderstrand van Skagen met Anna Ancher en Marie Krøyer

Mike Boddé & Anna Serierse
Michel Legrand / arr. Mike Boddé
Summer Me, Winter Me
Winslow Homer - Maanlicht

Ster advertentie
Ster advertentie