Podium Witteman
NTR

Podium Witteman 10 april

foto: Sammy Hart/DGfoto: Sammy Hart/DG
  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Witteman 10 april

Paul Witteman ontvangt violist Lisa Batiashvili, pianist Nino Gvetadze, Pynarello, Basily Gipsy Band en pianist Carter Muller!

De Georgische violist Lisa Batiashvili is een echte wereldster. Zij is in Nederland voor een concert en wil in Podium Witteman graag haar betrokkenheid komen tonen met het lot van de mensen in de Oekraïne. Lisa is als tiener uit angst voor een dreigende burgeroorlog met haar ouders naar Duitsland gevlucht. Samen met de Georgisch/Nederlandse pianist Nino Gvetadze speelt ze het lied Beau soir van Claude Debussy en de Dans van de Ridders uit het ballet Romeo en Julia, van de in de Oekraïne geboren Sergej Prokofjev.

Woensdag 13 april en donderdag 14 april speelt Lisa Batiashvili twee concerten met het Concertgebouworkest in Amsterdam. Kijk hier voor meer informatie.

Rebellencollectief Pynarello gaat op tournee met een passieprogramma. Pynarello speelt daarin onder meer een bijzondere bewerking van het openingskoor van Bachs Johannes-Passion. Orgel en klavecimbel zijn vervangen door bandoneon en harp en het koor bestaat uit slechts vier zangers: sopraan Karin Timmerman, alt Caroline Cartens, tenor Peter Gijsbertsen en bariton Mattijs van de Woerd.

Pynarello toert vanaf maandag 9 april door het land met hun programma met hoogtepunten uit de passiemuziek waaronder Bach, Pergolesi en anderen. Kijk hier voor meer. informatie. Woensdagavond 13 april wordt het concert ook live uitgezonden in het Avondconcert op Radio 4.

Lees ook

Pynarello

Pynarello

Pauls Jonge Held is de veelbelovende Amerikaans/Nederlandse pianist Carter Muller. De 20-jarige studeert momenteel in Zürich bij de befaamde pianist Till Fellner en eind april treedt hij op in het Naarden International Piano Festival. Een mooi moment om zich voor te stellen in Podium Witteman. Carter Muller speelt een deel uit het prachtige Variations sérieuses van Felix Mendelssohn.

Floris vertelt over de rijke muziekcultuur van de Nederlandse Sinti. Hij heeft daarvoor het Basily Gipsy Band uitgenodigd – een swingende jazzgroep die nog met de beroemde Franse violist Stéphane Grapelli heeft gespeeld. In Podium Witteman speelt de band het uitbundige Gipsy Wedding.

Podium Witteman Podcast

In de Podium Witteman Podcast gaat het over het strijkkwartet. Wat zijn de mooiste, belangrijkste en vreemdste strijkkwartetten ooit geschreven? Floris Kortie gaat in gesprek met Robin de Bruijn, voormalig programmeur van de Strijkkwartet Biënnale en nu van De Doelen, en Margot Kolodziej, primarius van het ADAM Quartet.

Gerelateerde podcast

Podium Klassiek Podcast

Podium Klassiek Podcast

Podium Witteman is zondag hier terug te kijken:

Video niet beschikbaar

Muziek en beeld uit de uitzending:

Basily Gipsy Band
Popy Basily
Why Are You Gone
Beeld: Amadeo de Souza-Cardoso - Cafés de Paris

Carter Muller
Felix Mendelssohn
Variations sérieuses, Op. 54: Thema & Variaties 1 t/m 10
Beeld: Claude Monet - Poplars in the Sun

Lisa Batiashvili & Nino Gvetadze
Claude Debussy / arr. Jascha Heifetz
Beau soir
Beeld: Camille Pissarro, The Boulevard Montmartre at Night

Lisa Batiashvili & Nino Gvetadze
Sergej Prokofjev / arr. Jascha Heifetz
Romeo & Julia, Op. 64: Dans van de Ridders
Beeld: Henri Pierre Picou - Romeo and Juliet

Basily Gipsy Band
Popy Basily
Gipsy Wedding
Beeld: Pierre-Auguste Renoir - La Grenouillère

Pynarello
Johann Sebastian Bach / arr. Hugo Bouma
Johannes-Passion: 1. Coro “Herr, unser Herrscher”
Beeld: Raphael - Resurrection of Christ

Geneviève Verhage & Santiago Cimedevilla
Astor Piazzolla / bew. Santiago Cimedevilla
Ave Maria

Ster advertentie
Ster advertentie