Podium
NTR

Zwitserse tenor Éric Tappy overleden

foto: Pixabay
  1. Klassiekchevron right
  2. Zwitserse tenor Éric Tappy overleden

De Zwitserse tenor Éric Tappy is op 93-jarige leeftijd overleden. Tappy was één van de grootste Mozart-tenoren van zijn generatie: hij zong bijvoorbeeld een fantastische Tamino in Die Zauberflöte. Maar zijn repertoire was veel breder, van barok tot modern.

Éric Tappy werd in 1931 geboren in Lausanne, Zwitserland. Voordat hij een carrière als zanger nastreefde, was hij docent op het Zwitserse platteland. Daarna vatte hij het plan op zang te studeren aan het conservatorium van Genève. Later studeerde hij in Salzburg en aan het Conservatorium van Hilversum, dat toen nog bestond. Tappy begon als professioneel zanger in het operagezelschap van het Grand Théâtre de Genève. In 1959 debuteerde hij als solist bij de opera in Straatsburg. Hij maakte ook naam als vertolker van de Evangelist in de Passies van Johann Sebastian Bach. Daarnaast zong hij opera’s van Rameau, Mozart en Monteverdi.

In de jaren ’70 was hij één van de zangers in een Monteverdi Trilogie in Zürich onder leiding van Nikolaus Harnoncourt. Niet veel later zong hij de rol van Tamino in Die Zauberflöte van Mozart onder leiding van James Levine, waar een legendarische opname van is gemaakt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

foto: Bach Cantatas - Website

In 1971 debuteerde Eric Tappy bij het Concertgebouworkest in Amsterdam. Op het programma: L’enfant et les sortilèges van Maurice Ravel onder leiding van Bernard Haitink. NRC omschreef Eric Tappy als “geraffineerd-komisch”.

Tappy maakte ook veel opnames van Franse opera’s. Zo was zijn vertolking van Pelléas in Pelléas et Melisande van Debussy memorabel. Hij zong ook in de opname van L’enfance du Christ met Sir Colin Davis.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In 1981 stopte Eric Tappy met optreden en concentreerde hij zich vooral op het lesgeven. Hij gaf bij de Opéra de Lyon les in vocale en dramatische interpretatie en doceerde ook aan het conservatorium van Genève.

Ster advertentie
Ster advertentie