Podium
NTR

Kent Nagano: 'Dirigeren kost energie, maar geeft je ook veel terug'

foto: Website Nagano
  1. Klassiekchevron right
  2. Kent Nagano: 'Dirigeren kost energie, maar geeft je ook veel terug'

In de NTR ZaterdagMatinee stond een dirigent van wereldfaam voor het Radio Filharmonisch Orkest. Het was de Amerikaan Kent Nagano. Twee jaar geleden dirigeerde hij het orkest voor het laatst in de Snow Queen van Abrahamsen en nu is hij terug met Rachmaninov, Chin en Stravinsky. In een gesprek met Hans Haffmans vertelde hij hoe dirigeren hem op de been houdt. Concertmeester Joris van Rijn van het Radio Filharmonisch Orkest legde uit waarom hij zo opkijkt naar deze dirigent.

NTR ZaterdagMatinee - Orkestraal vuurwerk van Chin en Stravinsky

Kent Nagano groeide op in de Californische kustplaats Morro Bay. Na studies in San Francisco en Parijs, begon zijn carrière als dirigent. Zijn eerste baan als chef was van de Berkeley Symphony Orchestra. Een orkest dat hij dirigeerde tot 2019. Hij leidde sindsdien operahuizen in Lyon, München, Los Angeles en is momenteel chef van de opera in Hamburg. Eerder was hij onder meer chef van het Orchestre symphonique de Montréal.

Denken en sporten

"Dirigeren kost me enorm veel energie", zei Nagano tegen presentator Hans Haffmans. "Je moet aan je gezondheid denken om het te kunnen doen. Maar aan de ander kant. Muziek geeft je ook ontzettend veel energie terug." Nagano beoefent sporten om gezond te blijven. "Ik doe aan ongewone sporten. Niet in een team, maar meer individueel waarbij je geconfronteerd wordt met de natuur. Dus fietsen, surfen en wandelen. Activiteiten die je toestaan om vrij na te kunnen denken."

Luister het complete gesprek dat Hans Hafmans met de dirigent had terug in de podcastaflevering Sterren van de ZaterdagMatinee

#1 - Sterren van de ZaterdagMatinee - Kent Nagano (S02) - Sterren van de ZaterdagMatinee

foto: Ruysdael Kwartet

"Hij stopt pas als het helemaal in orde is"

Hoe is het om met deze dirigent samen te werken? Het radioprogramma Podium vroeg het aan een orkestlid. "Ik vind hem heel bijzonder in het hedendaags repertoire", zegt concertmeester Joris van Rijn over Nagano.

"Hij heeft een enorme staat van dienst wat betreft het samenwerken met hedendaagse componisten. Hij heeft ontzettend veel respect voor wat die opschrijven. En neemt de moeite om te begrijpen wat een componist wil bereiken met de partituur. Ook vraagt hij door en stopt hij pas als het helemaal in orde is. Dat gaat bij hem heel ver."

Beluister hieronder de complete reactie van Joris van Rijn.

In de NTR Zaterdagmatinee voerde Kent Nagano het Radio Filharmonisch Orkest aan in De Vuurvogel van Igor Stravinsky, de Rapsodie op een thema van Paganini van Sergei Rachmaniniv en nieuw werk van Unsuk Chin. Solist in de Rapsodie was de 22-jarige pianist Alexander Malofeev.

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zaterdag 13 januari 2024

Omroep

NTR

Componisten

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, Sergej Rachmaninov, Unsuk Chin, Igor Stravinsky

Uitvoerenden

Alexander Malofeev (piano), Mikhail Pletnev (Arrangeur), Kent Nagano (Dirigent)

Ensembles

Radio Filharmonisch Orkest

Tijdperken

Nieuwste muziek, Romantisch, Vroeg twintigste eeuw

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Binnenkort dirigeert Nagano opnieuw in de NTR ZaterdagMatinee. Op 16 maart aanstaande staat hij voor Concerto Köln, dat op oude instrumenten speelt. Op het programma staat dan Wagners opera Die Walküre.

Ster advertentie
Ster advertentie