Podium
NTR

Componist en muzikant Henny Vrienten overleden

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Componist en muzikant Henny Vrienten overleden

Henny Vrienten, componist, gitarist, pianist én voorman van de band Doe Maar, is op 73-jarige leeftijd overleden. Dat maakte de familie op maandag 25 april bekend. Vrienten was al langere tijd ziek.

Henny Vrienten was een veelzijdig musicus. Hij was vooral bekend als het gezicht van Doe Maar, de legendarische ska/reggae-band die begin jaren 80 menig tienerhart sneller deed kloppen. De enorme, bijna hysterische populariteit van Doe Maar leidde er in 1984 toe dat de band stopte. In 2000 kwam Doe Maar weer bij elkaar en ging de band op tournee langs festivals en theaters.

Henny Vrienten had als zanger, pianist en gitarist ook een solocarrière. Hij bracht platen uit met o.a. Herman Brood en Boudewijn de Groot. Zijn laatste album verscheen in 2019, Tussen de regels. Het was het derde en laatste deel van zijn muzikale autobiografie. De drie titels van de albums vormen samen de zin ‘En toch.. alles is anders tussen de regels’.

Quote

Ik geloof dat je altijd beter moet kijken dan je keek en dat je beter moet lezen dan je leest. Ik verstop graag wat, dat moet je zoeken.

Henny Vrienten

Filmmuziek

De muzikant schreef ook muziek voor diverse films en televisieprogramma’s, waaronder Left Luggage, Abeltje, De ontdekking van de hemel, Het Klokhuis en Sesamstraat.

In 2021 was Vrienten te gast bij Podium Witteman om het liedje 'De Boom' uit Sesamstraat te zingen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kerkmuziek

In 2008 maakte Vrienten een uitstapje naar de kerkmuziek. Hij had aangegeven dat hij graag eens liturgische muziek wilde schrijven, en op uitnodiging van de Oekumenische Studentengemeente van de Janskerk in Utrecht componeerde hij alle muziek voor een kerkdienst. RTV Utrecht was erbij:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Afscheidstournee

Eind september maakte Doe Maar bekend de afscheidstournee af te gelasten vanwege de ziekte van Vrienten. De toer was eerder een aantal keren uitgesteld vanwege de coronalockdown. De laatste keer dat Vrienten met zijn band optrad, was in 2018.

Ster advertentie
Ster advertentie