Podium
NTR

Pianist Andras Schiff boycot Schubertiade

  1. Klassiekchevron right
  2. Pianist Andras Schiff boycot Schubertiade

De Britse pianist András Schiff boycot de Schubertiade in het Oostenrijkse Schwarzenberg. Dat is de uitkomst van een briefwisseling met festivaldirecteur Gerd Nachbauer. In een eerste brief bekritiseerde Schiff de keuze van musici en de programma’s en beklaagde zich dat iemand anders de stukken uitvoerde die hij had willen vertolken.

Nachbauer schreef terug dat Schiff zich – gezien de aard van zijn kritiek – niet in de programmering had verdiept. Schiff had verder zo lang gewacht met het insturen van zijn recitalprogramma, dat de stukken al aan een andere pianist waren beloofd.

Bovendien had Schiff zich minachtend uitgelaten over de Steinway-vleugel bij zijn openbare masterclass. Zijn vakgenoten hebben zonder uitzondering slechts lof voor dat instrument. En het publiek in Schwarzenberg uitte juist kritiek op de Bösendorfer van Schiff.

Dat antwoord van de Schubertiade viel niet goed bij de pianist, die aangaf nooit meer in Schwarzenberg te zullen optreden. En hij zette ook vraagtekens bij het oordeelsvermogen van het Schubertiade-publiek en de andere pianisten die er optreden.

De twee concerten van Schiff in 2020 zullen worden overgenomen door Elisabeth Leonskaja en de broers Arthur en Lucas Jussen.

Ster advertentie
Ster advertentie