Podium
NTR

Primeur: meisjeskoor bij Nieuwjaarsconcert Wiener Philharmoniker

foto: Wikimedia commons
  1. Klassiekchevron right
  2. Primeur: meisjeskoor bij Nieuwjaarsconcert Wiener Philharmoniker

"We zijn geen dinosaurussen die op een dag willen uitsterven." Dat zei de directeur van de Wiener Philharmoniker kortgeleden tegen een persbureau. Hij bedoelde dat het Weense orkest probeert met z'n tijd mee te gaan. En kwam met een primeur.

Aanleiding voor zijn uitspraak zijn de veranderingen rond het nieuwjaarsconcert. Dat evenement wordt traditioneel op 1 januari gehouden en de registratie is wereldwijd te zien.

Bij de komende editie zal voor het eerst een meisjeskoor meezingen, samen met de jongens van de Wiener Sängerknaben. Dat jongenskoor bestaat al meer dan 500 jaar, het meisjeskoor pas sinds 2004.

De directeur liet ook weten dat - op termijn - een vrouwelijke dirigent bij het nieuwjaarsconcert denkbaar is. Het orkest wordt bij reguliere concerten al wel door vrouwen geleid, maar, zegt hij: "Het Nieuwjaarsconcert is een enorme uitdaging. Wie dat wil dirigeren, moet minstens 10 jaar met het orkest hebben gewerkt."

De Wiener Philharmoniker stond lang bekend als mannenbolwerk. Pas in 1997 werd de eerste vrouwelijke musicus aangesteld. Toen bestond het orkest al ruim 150 jaar.

Ster advertentie
Ster advertentie