Podium
NTR

Componist Merlijn Twaalfhoven en operaregisseur Lotte de Beer nieuwe leden Akademie van Kunsten

foto: AFP
  1. Klassiekchevron right
  2. Componist Merlijn Twaalfhoven en operaregisseur Lotte de Beer nieuwe leden Akademie van Kunsten

De Akademie van Kunsten heeft zes nieuwe leden gekozen. Het gaat om vooraanstaande kunstenaars uit alle kunstdisciplines. Onder hen zijn componist Merlijn Twaalfhoven en operaregisseur Lotte de Beer.

Regisseur Lotte de Beer geldt als een van de meest gewilde operaregisseurs van haar generatie. Ze is een vernieuwer van het operagenre en trekt met haar producties een divers publiek. De Beer is een inspirerend voorbeeld voor jonge mensen die het opera- en muziektheatervak in willen.

De composities van Merlijn Twaalfhoven zijn uitgevoerd door nationale en internationale orkesten. Hij werkte met onder andere het Kronos Quartet, Holland Festival en het Tokyo Symphony Orchestra en initieerde festivals en samenwerkingsprojecten in onder meer Syrië, Jordanië, Palestina, Brazilië en de VS. Hierbij zocht hij naar manieren om bestaande grenzen tussen genres en stijlen, maar ook tussen bevolkingsgroepen en culturen te doorbreken, en nieuwe verbindingen te leggen. Na talloze muziek- en theaterprojecten in steden, wijken, conflictgebieden, vluchtelingenkampen en de natuur, ziet Twaalfhoven zichzelf als creatief onderzoeker van complexe maatschappelijke problemen.

De andere nieuwe leden zijn beeldend kunstenaar Patricia Kaersenhout, regisseur, schrijver en dramaturg Moniek Merkx, actrice, regisseur en artistiek leider Jolanda Spoel en schrijver, dichter, schilder en curator Michael Tedja.

De Akademie voor Kunsten biedt plek voor debat over de waarde van kunst in de samenleving en over de relatie tussen kunst en wetenschap en heeft in totaal vijftig leden, bestaande uit mensen die werkzaam zijn in de culturele sector.

Ster advertentie
Ster advertentie