Podium
NTR

Langs bij het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor: 'Het draait om plezierig muziek maken'

foto: Guido Spring
  1. Klassiekchevron right
  2. Langs bij het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor: 'Het draait om plezierig muziek maken'

Op dinsdag 18 april krijgt het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor de Concertgebouw Young Talent Award uitgereikt. Het is voor het eerst dat de prijs niet aan een individu maar aan een ensemble wordt gegeven. De uitreiking vindt plaats tijdens een galadiner in het Concertgebouw. Verslaggever Guido Spring ging langs bij een repetitie om de stemming te peilen.

Jaarlijks reikt Het Concertgebouw de Concertgebouw Young Talent Award uit aan een talentvol musicus. Onder meer pianistenbroers Arthur en Lucas Jussen, violist Noa Wildschut, sopraan Laetitia Gerards en blokfluitist Lucie Horsch ontvingen de prijs in de afgelopen jaren. Dat dit jaar een compleet koor de prijs krijgt is bijzonder. Het Concertgebouw wil zo het koor prijzen vanwege de geweldige bijdrage die het levert aan het opleiden van talent.

Het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor bestaat sinds 1996 en dirigent Wilma ten Wolde is al sinds 1999 de spin in het web van het koor. Dat het koor de prijs krijgt toegekend, kwam voor haar als een totale verrassing. “Ik zag dat Simon Reinink, de directeur van Het Concertgebouw, me had gebeld en toen ik hem terugbelde, begon hij over een prijs. Ik dacht dat hij me wilde vragen als commissielid om mee te denken wie de Young Talent Award zou moeten krijgen. Toen bleek dat het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor de prijs kreeg, was ik heel erg verrast.”

Reportage Nationaal Vrouwen Jeugdkoor

De 29-jarige Leonie begon al op haar negende met zingen in het koor. “Ik kwam erbij via mijn moeder die een advertentie in de krant zag staan. Ik zong toen al in het dorp waar ik vandaan kom. In die tijd was auditie doen heel erg hip, want het programma Idols was op tv, daarom wilde ik heel graag auditie doen. Dat heeft heel goed uitgepakt.”

Ook Adriana (22) zingt al jarenlang bij de nationale koren. “Precies de helft van mijn leven”, vertelt ze. “Mijn kinderkoor op de basisschool werd opgeheven en ik wilde wel verder gaan met zingen. Mijn ouders hebben toen dit koor gevonden via de ouders van Lucie Horsch, die hier ook heeft gezongen. Ik heb auditie gedaan en ik ben er nu nog steeds.”

Anne (25) zingt pas kort bij het koor, een paar maanden. Daarvoor zong ze vier jaar bij het Nationaal Gemengd Jeugdkoor. Artistieke leiders Wilma en Irene zijn van groot belang, vertelt ze. “Zij luisteren echt naar je en geven dan specifieke aanwijzingen voor jouw stem. Het gaat er bij mij bijvoorbeeld niet om dat ik alleen maar zachter ga zingen, maar juist ook dat ik mijn stem zoals die is kan gebruiken zonder hem aan te passen aan een ideaalplaatje.”

Plezierig muziek maken

Dat het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor de Concertgebouw Young Talent Award krijgt, is volgens Wilma een enorme erkenning. “We hebben altijd gezongen vanuit het idee dat we op dit moment mooie muziek willen maken en niet met het idee dat we de Himalaya aan het beklimmen waren. Het draait om plezierig muziek maken, blijkbaar levert dat dus iets op.”

Ster advertentie
Ster advertentie