Berliner Philharmoniker eert verdreven Joodse musici met Stolpersteine
- Klassiek
- Berliner Philharmoniker eert verdreven Joodse musici met Stolpersteine
Op 10 mei 2025 herdacht de Berliner Philharmoniker vier Joodse oud-leden met Stolpersteine voor de Philharmonie aan de Potsdamer Straße. Deze messing plaquettes werden onder andere gelegd voor concertmeester Szymon Goldberg, die in 1933 door het naziregime uit het orkest werd gezet. In 1955 richtte hij in op verzoek van de Nederlandse overheid het Nederlands Kamerorkest op.
Concertmeester op zijn zestiende
Szymon Goldberg werd geboren op 1 juni 1909 in Włocławek, Polen. Op achtjarige leeftijd verhuisde hij naar Berlijn om viool te studeren bij de beroemde pedagoog Carl Flesch. Op 15-jarige leeftijd debuteerde hij als solist bij de Berliner Philharmoniker. In 1929 benoemde Wilhelm Furtwängler hem tot concertmeester van het orkest; een van de jongste in de geschiedenis van het orkest.

foto: ANP
Szymon Goldberg en het NKO
Ballingschap en oprichting Nederlands Kamerorkest
De opkomst van het naziregime in Duitsland maakte het voor Joodse musici als Goldberg onmogelijk om hun carrière voort te zetten. In 1934 verliet hij het orkest en begon hij aan een internationale carrière als solist en kamermusicus, vaak samen met pianist Lili Kraus.
Na de oorlog vestigde Goldberg zich in de Verenigde Staten en hij werd in 1953 Amerikaans staatsburger. Op verzoek van de Nederlandse overheid vertrok hij naar Nederland om daar in 1955 het Nederlands Kamerorkest in Amsterdam op te richten. Dat leidde hij tot 1979 vanaf zijn plek als concertmeester. Daarnaast gaf hij les aan prestigieuze instellingen zoals Yale University en de Juilliard School.
Hij overleed in 1993 op 84-jarige leeftijd in Japan.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Herdenkingsconcert
De Stolpersteine-ceremonie in Berlijn werd gevolgd door een herdenkingsconcert in de Kamermuziekzaal van de Philharmonie. Het programma omvatte onder andere solowerken van Johann Sebastian Bach, uitgevoerd door violist Krzysztof Polonek en cellist Ludwig Quandt. Daarnaast werden twee werken gespeeld die tijdens het naziregime verboden waren: Erwin Schulhoffs Vijf stukken voor Strijkkwartet en Felix Mendelssohns Strijkkwartet in D majeur, op. 44 nr. 1, uitgevoerd door het Varian Fry Quartet.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Gerelateerd
Podium
Gouden Leeuw voor componist en performer Meredith Monk
Podium
Kazuki Yamada wordt chef-dirigent Deutsches Symphonieorchester Berlin
Podium
Nieuwe generatie op de bok: Holly Hyun Choe krijgt dirigeerbeurs van de Georg Solti Foundation
Podium