Podium
NTR

Huisarrest regisseur Serebrennikov opgeheven

  1. Klassiekchevron right
  2. Huisarrest regisseur Serebrennikov opgeheven

De Russische film- en operaregisseur Kirill Serebrennikov is na twintig maanden huisarrest vrijgelaten. In afwachting van zijn rechtszaak mag hij Moskou echter niet verlaten.

De 49-jarige Serebrennikov werd twintig maanden geleden gearresteerd op verdenking van verduistering van 133 miljoen roebel aan overheidssubsidie – dat is 1,8 miljoen euro. Dit bedrag was bestemd voor een theaterproject.

Serebrennikov staat bekend om zijn kritiek op de Russische regering en volgens velen is de rechtszaak dan ook een manier om hem het zwijgen op te leggen. Prominente figuren uit de internationale cultuurwereld, onder wie dirigent Theodor Currentzis, hebben de afgelopen tijd kritiek geuit op de vervolging van Serebrennikov.

Tijdens zijn huisarrest bleef de regisseur wel actief. Hij had niet de beschikking over telefoon en internet, maar kon via usb-sticks die hij zijn advocaat elke dag meegaf, instructies doorgeven aan operahuizen. Langs die weg kreeg hij ook video-opnamen van repetities toegespeeld. Op die wijze bereidde hij een produktie voor van Verdi’s Nabucco, die onlangs aan de Hamburger Staatsopera werd opgevoerd.

Ster advertentie
Ster advertentie