Podium
NTR

Ennio Morricone (91) overleden

  1. Klassiekchevron right
  2. Ennio Morricone (91) overleden

De Italiaanse componist Ennio Morricone is op 91-jarige leeftijd overleden. Hij overleed in Rome aan de gevolgen van een val.

Morricone componeerde muziek voor honderden series en films, waaronder de klassieker Once Upon a Time in the West uit 1968.

Morricone bleek al op jonge leeftijd muzikaal begaafd. Na de Tweede Wereldoorlog ging hij naar het conservatorium van Santa Cecilia in Roma, waar hij in 1956 afstudeerde in de richtingen trompet, compositie, orkestratie, koormuziek en dirigeren. Een van zijn belangrijkste docenten was de Italiaanse avant-gardist Goffredo Petrassi. Hij richtte in 1964 de Gruppo Improvvisazione Nuova Consonanza op, waarmee hij moderne muziek uitvoerde en waarin hij trompet speelde.

Al op het conservatorium schreef Morricone kamermuziek, maar om brood op de plank te krijgen, ging hij arrangementen maken voor zangers als Paul Anka en schreef hij popcomposities. Hij maakte zijn debuut als filmcomponist in 1961 en daarna zouden meer dan 500 filmscores volgen.

Minder bekend is dat Morricone zijn hele leven lang muziek is blijven schrijven voor de concertzaal. In totaal beslaat dit deel van zijn oeuvre (‘absolute muziek’, zoals hij het zelf noemde) een kleine 100 werken.

Wat maakte filmcomponist Ennio Morricone zo ontzettend bijzonder?

Hij was de grootste filmcomponist ter wereld. Hij schreef de muziek voor meer dan vijfhonderd films en werd overladen met prijzen. Ennio Morricone is niet meer, hij overleed op 91-jarige leeftijd. Presentatrice Jet Berkhout en regisseur Martin Koolhoven schoven bij Beau aan om de maestro te eren:

Meer Morricone: beluister de podcast van Jet Berkhout hier.

Ster advertentie
Ster advertentie