Podium
NTR

Dirigent Raymond Leppard overleden

  1. Klassiekchevron right
  2. Dirigent Raymond Leppard overleden

De Brits-Amerikaanse dirigent en klavecinist Raymond Leppard is gister op 92 jarige leeftijd overleden.

In de jaren 60 verwierf hij grote bekendheid met zijn uitvoeringen van barokmuziek. Hij herintroduceerde 16e-eeuwse Italiaanse componisten onder wie Monteverdi en zorgde daarmee voor een opleving van de oude muziek. Hij maakte deel uit van een generatie musici zoals Nikolaus Harnoncour en Neville Marriner. Dirigenten die net als Leppard zich verdiepten de historische uitvoeringspraktijk.

Leppard leidde verschillende orkesten in Engeland, en dirigeerde ook veel opera’s in Europa en de Verenigde Staten. In 1976 verhuisde hij naar de Verenigde Staten waar hij chef werd bij het Indianapolis Symphony Orchestra. Hij won verschillende prijzen en bracht meer dan 200 albums uit. In 1983 ontving hij van koningin Elizabeth II de onderscheiding ‘Commander of the British Empire’.

Over zijn muziek vertelde Leppard eens in een interview: “Verbinding maken met een publiek komt voort uit het vermogen om compromissen te sluiten. Dat vereist flexibiliteit, van wat je hebt geleerd van het leven en wat het leven je op dat moment aandoet. Ik weet geen betere manier om dat te uiten.” Aldus Raymond Leppard.

Hij overleed gisteren op 92 jarige leeftijd in Indianapolis.

Ster advertentie
Ster advertentie